Kőszeg

2013.02.14. 11:50

Harisnyás Pippi fánkot osztott a gyerekeknek Kőszegen

Kőszeg - Farsangfarkát 12 esztendeje murival, lelkesen ünneplik Kőszegen. Vas megyében ők voltak az elsők, akik bevezették. Kitűnő jelmezek születtek az idén is, ezeket felajánlásokból 50 díjjal jutalmazták.

Némethy Mária

Az örök kilencéves Harisnyás Pippi lassan hetven éve hord hatalmas, fekete cipőt és felemás harisnyát, s hirdeti magáról, hogy az anyukája angyal, az apukája meg négerkirály. Kedden ő is ott volt Kőszegen. Egészen pontosan az egyik vendéglátóhelyen kínálta egy Pippi-pincér fánkkal a gyerekeket.

Ez más vendéglőkben is így volt Kőszegen, ahol már 12 éve zajlik a vidám téltemetés a farsang utolsó napján. Vas megyében itt kezdték ezt el, és nagyon nívós szintre fejlesztették az össznépi vigalmat. Itt beöltöznek, versenyeznek is egymással a munkahelyek, a legötletesebb jelmezeket a Kőszegért Egyesület és a művelődési központ csapatából alakult zsűri díjazza.

Az idén az időjárás nem volt kegyes, ilyen a 12 év alatt még nem fordult elő. Délelőtt erősen hordta a havat a szél. Ezért több gyermekintézmény is jelezte, nem sétálnak be a városközpontba, pedig készültek, a gyermekek jelmezt öltöttek.

A munkahelyeken nem volt akadály. Az egyik könyvesboltban Harry Potter, Hermione és Ron szolgálta ki ezen a napon a vevőket, egy vendéglátóhely a bejárata elé időkaput állított fel, s aki betért megtapasztalhatta milyen lesz az emberiség az űrkorszakban.

A polgármesteri hivatal dolgozói mint minden évben az idén is rendkívül ötletes jelmezekbe öltöztek. Az aljegyző kormányablak, a gondnok Klebelsberg Zsoltika volt, de takarítónőkkel, katicákkal is lehetett találkozni. A polgármester a város helyzetéhez illően katasztrófavédelmisként tűnt fel ezen a napon. Délután már kegyesebb volt az időjárás. Megtartották a programokat a Fő téren, eltemették koporsóban a telet is. Az utcabálon az 50 éves Bersek iskola tanárai az igazgatóval együtt boszorkányokként lejtettek, a söprűjük sem hiányzott.

Mi az üzenete ennek a vidám napnak?

- Arról szól, hogy merjünk bolondok lenni, ne vegyük annyira komolyan az életet, hiszen nincs háború, sem éhinség - fogalmazta meg Pócza Zoltán, a művelődési központ igazgatója.

Milyen igaza van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!