Kőszeg

2013.03.28. 14:58

A Szőlő Jövésének Könyve nemzeti örökség lesz

Kőszeg - Az önkormányzat kiemelt kultúrpolitikai célja, hogy az 1740-től vezetett és saját tulajdonában lévő Szőlő Jövésének Könyvét a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére felvetesse.

Némethy Mária

A  könyv Kőszeg szőlő- és bortermelésének egyedülálló dokumentuma. Tartalma a minden esztendőben Szent György napjáig kifejlődő szőlőhajtások művészi igényű grafikákkal történő berajzolása, finom ecsetvonásokkal (akvarell) történő megörökítése az akkori év jövésének.

A mai napig töretlenül ápolják  a nemes hagyományt  Kőszegen. Április 24-én a gazdák  hajnalban lemetszik a bemutatásra szánt vesszőket a különböző dűlőkben, a levágott jövéseket származási helyükkel, a szőlő fajtájával gondosan megjelölik, majd a mindenkori hegybíró (jelenleg a Kőszeg és Környéke Vaskeresztes és Környéke Hegyközség elnöke) vezetésével a szőlősgazdák társaságában táncosok, díszesen öltözött és felfegyverzett darabontok kíséretében a polgármester  elé viszik. Itt a hegybíró beszámol az elmúlt borászati év eredményeiről, a szőlőtőkék jelenlegi állapotáról. A polgármester  a hajtások átvétele után fogadalmat tesz, hogy ő maga is jó gazdája kíván lenni a városnak és a tradíciónak, majd elrendeli az új hajtások bejegyzését a Szőlő Jövésének Könyvébe, melyet üvegbúra alatt őrizve visznek az ünnepélyes ceremónia helyszínére. A berajzolás után  egész napos rendezvénysorozat veszi kezdetét.

Kőszeg önkormányzatának határozott álláspontja, hogy a bejegyzésnek közel 300 éves szokása olyan, a világon egyedülálló érték, mely megbecsülést, kiemelt figyelmet érdemelve, képes és méltó a nemzeti kulturális értékeinket gazdagítani. E gondolat jegyében történik a pályázat készítése, melyen egy öt tagú  Básthy Béla, Krizsovenszky Lajosné, Pócza Zoltán, Révész József és dr. Tóth László  előkészítő bizottság dolgozik.

A pályázat beadásának végső munkálatait végzik. Ezt  komoly kultúrtörténeti, borászati, irodalmi, geológiai kutatások előzték meg. Természetesen ebben a széles látókört és bőséges tényanyagot összegyűjtő munkában mások is részt vettek, így készült a kötelező film és CD,   alkottak kartográfiai, történeti-földrajzi tanulmányokat.

A csapat reméli, hogy  2013 Szent György havában be tudja adni már a kész anyagot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!