Kőszeg

2013.06.30. 10:09

A Szent Korona kalandos útja

Újra látogatható a tavaly ünnepélyesen felavatott Koronaőrző bunker a kőszegi Kálvária utcában. Itt a magyar korona történetével ismerkedhet meg a történelem iránt érdeklődő.

Némethy Mária

Budapest után Veszprém, Kőszeg, Velem, Kőszeg, majd Mürzsteg, Mattsee, Augsburg, Frankfurt. A második világháború alatt ezek voltak a Szent Korona útjának állomásai. Azután 1951-től 1978-ig az Amerikai Egyesült Államokban volt, a Fort Knox (Kentucky) katonai támaszponton tárolták.

Kőszegen először az evangélikus középiskolába vitték, majd - mivel úgy ítélték meg, hogy kisebb település biztonságosabb hely - Velembe szállították a koronát. Dr. Zsiga Tibor, a történettudományok kandidátusa kutatásai szerint nem ott helyeztték el, ahol azt megjelölték, hanem közvetlenül fölötte volt a koronabunker.

Kőszegre 1944. december 4-én érkezett először a korona, onnan Velembe december 17-én szállították át, ahol egy hegyoldalba beépített légvédelmi óvóhelyre vitték, ezt követően, március 18-án újra Kőszegre került vissza, de már a Kálvária lábánál lévő bunkerben kialakított óvóhelyre. Onnan 1945. március 27-én hagyta el a Szent Korona Magyarország határát.

"Egyszerű Hangya teherautón vittük a Semmeringen át Mürzstegbe" -  nyilatkozta később az egyik koronaőr.

Kőszeg önkormányzata az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Programban az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozásával az alpannonia projektben felújította a Szent Korona őrzési helyét, kiállítóhelyet alakított ki a bunkerben. A kiállítás anyagát dr. Tóth Zoltán József alkotmányjogász készítette. A Koronaőrző bunkert tavaly ünnepélyesen felavatták.

A Szent Korona történetét bemutató kőszegi kiállítást szombatonként 13-17 óra között újra meg lehet tekinteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!