Kőszeg

2013.07.18. 08:47

Gyulaffy napok - a legnagyobb létszámú hagyományőrző találkozó

Magyar és török katonák, történelmi táncot lejtő lányok képviselték Kőszeget a Gyulaffy napokon.

Némethy Mária

Gyulakeszin tizedszer rendezték meg a Gyulaffy Napok Csobáncért néven ismertté vált programot, amely a legnagyobb létszámú hagyományőrző találkozó Magyarországon. A célja nagyon nemes: a szervezők a romos állapotban lévő csobánci vár felújítását és megmentését akarják elérni.

Nagyon érdekes a vár története. Buda 1541-es török kézre kerülése után Csobánc végvár lett, másfél évszázadon keresztül őrizte a két világbirodalom, a Habsburg és az Oszmán-török impérium új határát. Aztán a kuruc időkben fényes sikerek helyszínévé vált, míg 1709-ben a császári erők felrobbantották.

Csobánc nagyszerű várkapitányáról, Gyulaffy Lászlóról nevezték el a napokat, amelyen Kőszeget a Jurisics-vár várvédői, a díszőrségnek számító darabontok, a BE-JÓ Történelmi Táncegyüttes, valamint török jelmezt viselő önkéntes tűzoltók képviselték.

Kőszegi táncosok, darabontok és törökök a Gyulaffy-napokon (Fotó: Horváh Márta)

A kőszegi résztvevők nem pihentek, jelentősen hozzájárultak a programok színesítéséhez. Ott voltak Tapolcán a turistákat toborzó felvonuláson, Gyulakeszin a BE-Jó tűztáncosait többször is felléptek, a Kőszegi Darabontok a sárvári Nádasdy Bandériummal fegyverbemutatót tartottak, a kőszegi vitézek és a kőszegi törökök is ott voltak a „Hegyesd viadala” történelmi játékon, azaz résztvevői voltak a vár megtámadásának.

Kovács Miklós évek óta benevez a Gyulaffy konyhája elnevezésű főzőversenyre. Az idén is dobogós – harmadik – lett, a Kőszegi Darabontok betyárpörköltjével.

A Gyulaffy Bandérium tagjai itt lesznek Kőszegen az augusztusi Ostromhétvégén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!