Kőszeg

2013.10.18. 09:27

Nádasdy Renáta Kőszeg új borkirálynője

Kőszeg - A kőszegi szüreti rendezvényen a 24 éves Nádasdy Renáta fejére került a korona, így borkirálynőként egy éven át ő népszerűsíti a kőszegi hegy levét.

Nagy Ildikó

- Szerintem titkon minden kislány arról álmodik, hogy egyszer korona kerül a fejére - mondja Nádasdy Renáta, Kőszeg új borkirálynője, aki 24 éves, és rendkívül színes egyéniség.

Renáta Kőszegen él, a Dr. Nagy László EGYMI leány gyermekotthonában dolgozik nevelőként.

- Imádom a munkámat, jól kijövök a gyerekekkel, a későbbiekben is ezzel szeretnék foglalkozni. Szociális munkás egyetemi végzettségem van, de annak idején a Tekiben marketing szakon végeztem. Sok minden érdekel, például kutyakozmetikával is foglalkozom, de a természetgyógyászat, az alternatív gyógyászat is fontos részét képezi az életemnek - meséli a borkirálynő, aki most éppen lovagolni tanul.

Renáta néhány éve már fontolgatta, hogy jelentkezik a borkirálynőválasztásra, de eddig nem volt elég bátorsága, önbizalma. Az idén azonban összeszedte magát, és eldöntötte, hogy részt vesz a megmérettetésen. Mint mondja, mindenki támogatta, a gyerekektől például szerencsesütit kapott a verseny előtt.

- A borok régóta érdekelnek, mindig is szerettem a finom borokat, de csak annyit tudtam, hogy finom vagy nem, ízlik vagy nem. Most már egy kicsit jobban mögé látok a dolgoknak, bár borszakértőnek még nem nevezném maga - jegyzi meg Renáta, aki azt is elárulja, hogy lelkiismeretesen készült a versenyre, akár egy vizsgára, hiszen - mint mondja - nem akart szégyenben maradni.

- A korábbi borkirálynőktől kaptunk felkészülést segítő anyagot, és én magam is utánanéztem néhány dolognak. Borászokkal is beszélgettem, sőt, a barátaimat is beszerveztem a felkészülésbe: egy borkóstolón is részt vettünk az egyik kőszegi pincészetben.

A borkirálynőválasztáson - ahogy a korábbi években - most is volt előre kiadott feladat: a jelölteknek a borkirálynőválasztással kapcsolatos plakátot kellett készíteniük. Renátának a tanítványai is segítettek a dekorálásban: faleveleket gyűjtöttek, szőlőfürtöket színeztek. A megmérettetésen több izgalmas feladattal is meg kellett birkózniuk a jelölteknek: ódát kellett írni a kékfrankoshoz, de volt bortotó is. Renátának a vaktérképpel gyűlt meg a baja: mivel a földrajz nem az erőssége, nehezen tudta betájolni a borvidékeket.

Ennek ellenére ügyesen megoldotta a feladatokat, nyilván ehhez az is erőt adott, hogy az édesanyja, a tanítványai és a kolléganője is szurkoltak neki a nézőtérről.

- Amikor Reni, az előző évi borkirálynő a fejemre tette a koronát, egy gyerekkori álmom vált valóra - mondja.

Nádasdy Renáta egy évig népszerűsíti a kőszegi hegy levét. Most hétvégén a kőszegi Orsolya-napi vásáron is ott lesz, akárcsak a november 16-ai kőszegi borbálon.

És hogy milyen bort kedvel a borkirálynő?

- Kimondott kedvencem nincs, de a száraz borokat szeretem. Fehérből a fűszereseket, vörösből a testesebbeket. Egy üveg cabernet sauvignonnal vagy sauvignon blanc-nal bármikor le tudnak venni a lábamról - adja meg a borkirálynőhöz méltó választ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!