Kőszeg

2014.05.02. 17:45

A kőszegi zsinagóga újra az államé lett

Kőszeg - Az utóbbi két és fél évtizedben annyi minden történt a kőszegi zsinagógával. Legutóbb az, hogy az állam megvásárolta, s hamarosan el is kezdik az állagmegóvását.

Némethy Mária

Huber Lászlót, Kőszeg polgármesterét kérdeztem: tud-e arról, hogy az állam visszavásárolta a kőszegi zsinagógát. Azt mondta: a szándékról tud, de a tényről, hogy megtörtént, arról nem, értesítést erről nem kapott az önkormányzat.

A holokauszt 70. évfordulójához kapcsolódik a zsidó kulturális örökség megóvásának kiemelt kormányzati programja. Ennek része a kőszegi zsinagóga épületének felújítása a szabadkai, debreceni és Pesten a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógával együtt. Hírek szerint ezek a munkálatok Kőszegen hamarosan el is kezdődnek majd.

Az elmúlt két és fél évtizedben többször is foglalkoztunk a sokféle hányattatáson átesett, az összedőlés határán álló épületnek a már-már kilátástalan sorsával.

A rendszerváltás után az önkormányzat nem tudta vállalni a műemléki felújítás költségeit, ezért az épületet az állam privatizálta. Közben civil kezdeményezésként volt egy kísérlet a megmentésére. A zeneiskola akkori igazgatója lelkesen adománygyűjtő koncertet szervezett falai közé. Bizakodó, lelkes közönség gyűlt arra össze. A Jurisich Miklós Gimnázium amerikai vendégtanára pedig a világ minden részébe a zsinagógáról készült fényképes leveleket küldött szét zsidó gyülekezetekhez, kérte anyagi támogatásukat a felújításhoz. Nem járt sikerrel, az épületet privatizálták. Első tulajdonosa sokakat megbotránkoztatott azzal az ötlettel, hogy ír kocsmát hozna létre benne, aztán sikerült haszonnal továbbadni a zsinagógát, amely tulajdonost cserélt ugyan, de semmi nem változott. Volt egy időszak, amikor összefogott érte a kőszegi önkormányzat és a Szombathelyen működő zsidó hitközség. Egy alapítványt hoztak létre az épületért, de nem változott a helyzet.

Tíz esztendeje, 2004-ben árverésre került a zsinagóga. A 72 millió forintos kikiáltási áron azonban senki sem vásárolta meg – csak később olcsóbban –, a külön helyrajzi számon lévő melléképületek, azaz a néhai rabbi- és kántorlakás, meg a rituális fürdő (mikve) viszont elkeltek. 2006-ban 47 perces dokumentumfilm készült a majdnem 160 éves épület hányatott sorsáról.

Most egy Fejér megyei (kulcsi) vállalkozótól vásárolta meg az állam, azaz a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. az összedőlés határán álló, de romjaiban is nagyon szép kőszegi zsinagógát.

Állagmegóvása – a hírek szerint – hamarosan elkezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!