Kőszeg

2015.03.03. 11:14

Feléledt a kőszegi cicifix - 90 ember újra dolgozik a legendás ruhaipari cégnél

Kőszeg - Alig több mint egy éve még Kőszeg életében oly fontos cég közelgő bezárásáról közöltünk cikkeket, de most újra varrógépek ütemes zaját hallani a Gyöngyös partján, a ruhaipari cégnél. Ráadásul a cég varrónőket keres. Mi történt?

Némethy Mária

2013 nyarán robbant a hír: bezárás előtt áll a kőszegi ruhaipari cég. Szeptemberben az alkalmazottak többsége már meg is kapta a felmondását. Akkorra már elsősorban a fiatalok, akik nem számíthattak végkielégítésre, el is hagyták a céget, amelynek vezetése 199 főt jelentett be csoportos létszámleépítésre a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjában. Okként a külföldi kereslet csökkenését jelölték meg. A cég bezárásával valójában úgy 400 ember állásának megszűnéséről volt szó. Fájdalmas emlék maradt olyan vezetővel ülni szemben, aki régóta dolgozott Kőszegen, és napra megmondta, ő mikor kapja kézhez a felmondását.

Most viszont betanított varrónőket keres a cég.

Mi történt? A kérdésre Szinger Tibor, a részvénytársaság elnök-vezérigazgatója így válaszolt:

- Már csak öt-hat fővel működtünk, amikor szinte ugyanazon a napon, amikor az utolsó szállítmány elhagyta Kőszeget, egy olasz cég keresett meg bennünket, majd amikor vele lejárt a szerződésünk, egy nagy múltú, jó nevű svájci cég következett. Az olaszoknak  fürdőruhát varrtunk bérmunkában, de a távolság miatt ez rövid távú kapcsolatnak bizonyult: hiányoztak kellékek, alkatrészek, akadozott a műszaki segítség, úgyhogy nagyon magunkra voltunk utalva. Ezért ez a kapcsolat hamarosan megszűnt.  Ám akkor jött a svájci cég. Azzal is rövid távúnak ígérkezett a közös munka,  de már úgy egy éve tart. Egyszerűsített munkavállalással alkalmaztunk olyan egykori dolgozókat, akiknek még nem sikerült munkát találniuk. Most is keresünk varrónőket.

Jelenleg 90 munkavállalója van a cégnek, Kőszegen és a Győr-Moson-Sopron megyei Egyházasfaluban dolgoznak az embereik. A cégvezető azt is elmondta: a három igazgatósági tag - közülük az egyik Szinger Tibor -  már a cég megszűnése idején úgy látta: a kőszegi ingatlanegyüttesük eladhatatlan. Hasznosításuk bérbeadással történhet, hiszen az üres épületek őrzése is pénzbe kerülne. Sikerült is nekik  néhány bérlőt találni.

- Nagy vágyunk volt, hogy ne zárjon be az üzem végleg, hiszen jelentős múltja van - hallom Szinger Tibortól. Március 20-án közgyűlést tartanak a részvénytársaságnál, amelynek 450 részvényese van, többségük egykori dolgozó. Ott majd beszámolnak az elmúlt év gazdasági eredményeiről is. Mindenképpen nagy eredmény, hogy a cég nem szűnt meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!