Kőszeg

2015.09.25. 08:25

Ezer maskarás vonul fel - Útlezárások, forgalmi elterelések is lesznek a Kőszegi Szüret miatt

Kőszeg - Csütörtökön kezdődött a város hagyományos nagy rendezvénye, a Kőszegi Szüret és Nemzetközi Fúvószenekari Találkozó sokféle programmal, szombaton délután szüreti felvonulással.

Némethy Mária

Kőszegen a szőlősgazdák tavasszal a Szőlő Jövésnek Könyvébe rajzolják be évről évre a friss hajtásokat, és  most már azt is tudják, milyennek ígérkezik a termés. A borászok az Alpokalja környékbeli dűlőin mintegy 150 hektáron főként kékfrankost, zweigeltet, blauburgert termelnek, és minden évben rendesen megünneplik a szüretet: a nemzetközi fúvószenei találkozóval egybekötött vígasság szeptember 24-27-e között vár mindenkit tíz fúvószenekar fellépéseivel.

Fotó: Archív

A város boráért versenyző nedűket 24-én szigorú ítészek kóstolgatják, hogy eldöntsék, kié a legjobb ízű, a legszebb színű bor, amely a város egyik jelképe lesz. Ahogy az újonnan választott borkirálynő is, aki egy évig hivatalos közszereplővé válik.

A fő attrakciót a szüreti felvonulás jelenti. Szombaton több civil szervezet részvételével mintegy ezren öltöznek maskarába. Koncertezik  a Lord, érkezik Danics Dóra és az Ocho Macho, lesz nép-, és hastánc bemutató, mazsorett produkció, japán dobos műsor, bordalolás, gasztronómiai csemegék.

A szüreti rendezvény is csatlakozott a közmédia „Magyarország Szeretlek” akciójához, így szombaton 20.30-kor a Várárokban meggyújtják a Szent Mihály-napi máglyát.

A nagyszabású program és előkészületei miatt a városban forgalmi változások lesznek.  A Pék utca forgalmát a Zrínyi utca felé elterelik, a Várkört a Hunyadi utcától a Hegyalja utcáig egyirányúsítják, a Zrínyi utcában tilos lesz várakozni. 25-én 10 órától a Várkörön (Er-Fo Vill Bem utca között)  parkolási tilalom lép életbe. Szombaton 10 órakor kezdődik a zenés fogadás a Jézus Szíve előtti téren, emiatt is lesznek útlezárások. A szüreti felvonulás útvonalán -  Rákóczi utca- Rohonci utca-Velemi út-Rómer Flóris utca-Munkácsy utca-Kossuth utca (Fő tér)-Várkör-Károly Róbert tér - szombaton ebéd után  körülbelül 16 óráig tart a teljes útzár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!