Kőszeg

2016.09.25. 07:45

Borkirálynőtől a szüreti felvonulásig

Kőszeg - Fúvósok és vigasságok, város bora és borkirálynő, felvonulás és hajnalig tartó buli. Címszavakban a Kőszegi Szüret, mely péntektől vasárnapig várja a vendégeket az Alpokaljára.

Turbók Attila

Kőszeg szőlősgazdái tavasszal a Szőlő Jövésnek Könyvébe rajzolják be évről évre a friss hajtásokat. Most már azt is tudják, milyennek ígérkezik az idei termés, melyről Stefanich Kornél borász megjegyezte: mennyiségre elmarad a tavalyitól, de minőségre megfelelő. A borászok az Alpokalja környékbeli dűlőin csaknem 150 hektáron főként kékfrankost, zweigeltet, blauburgert termelnek, és minden évben rendesen megünneplik a szüretet: nemzetközi fúvószenei találkozóval egybekötve. Utóbbin az idén nyolc fúvószenekar lép fel. A fúvószenekarok a város Fő terén adtak, adnak koncerteket, melyekre rendre sok száz ember kíváncsi.

Fotó: Turbók Attila

A város boráért versenyző nedűket már 22-én szigorú ítészek (a város képviselő-testülete) kóstolgatták, hogy eldöntsék: kié a legjobb ízű, a legszebb színű bor, amely a város egyik jelképe lesz. Az idén négy borászat nyolc nedűje versenyzett, a megtiszteltetés a Stefanich Pincészetet érte, melynek kékfrankosát kóstolhatják a város vendégei a következő évben. A város bora mellett  borkirálynőt is választottak, a három hölgy közül végül a Huber László polgármester vezette zsűri a gyöngyösfalui Tóth Noémit választotta. Az újonnan választott borkirálynő – aki egyébként Szombathelyen közgazdásznak készül -  egy évig hivatalos közszereplővé válik.

Fotó: Turbók Attila

A Kőszegi Szüret rendezvénysorozata 1973 óta egy nemzetközi fúvószenekari találkozót is magában foglal, melynek motorja a megalakulásának 150. évfordulóját idén júniusban ünneplő Kőszeg Város Fúvószenekara.

A fő attrakciót az idén is a szüreti felvonulás jelentette, amelyen több civil szervezet részvételével mintegy ezren öltöztek maskarába, viseletbe, hogy a városon végigvonulva megmutassák magukat a látogatóknak. A sort a helyi fúvósok kezdték, akik a nézőtér előtt egy rögtönzött koncertet is adtak. A város vezetőit a kőszegi darabontok kísérték, majd utána az új borkirálynő és helyi szervezetek traktorai vonultak, az utánfutók platóin jókedvű kőszegiekkel. A sorban még oldtimereket is lehetett látni.

Nem hiányozhatott a sorból a Balkan Fanatic, a nép-, és hastáncbemutató sem, vasárnap pedig tovább zenélnek a nemzetközi fúvósok, akik ismét a Fő téren adnak koncerteket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!