Kőszeg

2014.06.21. 19:48

És végül meglett a herceg is

Kőszeg - Régi kedves ismerősök és új arcok is feltűnnek az idei évadban a Kőszegi Várszínház színpadán. A várudvaron már próbálják a zenés Shakespeare-vígjátékot, amit július 10-én láthat először a közönség. Addig is számos érdekes programot kínál a várszínház maroknyi, lelkes csapata.

Nagy Ildikó

Feltehetően a Kőszegi Várszínházban néhány kellemes órát eltöltő nézők nem is sejtik, hogy mennyi munka van egy-egy évad programjának összeállításában. Pócza Zoltán igazgató és munkatársai már megszokhatták, hogy nem sokat pihenhetnek ezekben a hetekben. Vegyük például a műszaki stábot: a Bakos Zoltán irányításával dolgozó csapat általában éjjelente bontja és építi a lovagterembe vagy a várudvari színpadra érkező előadások díszleteit. Legnehezebb dolguk minden bizonnyal a július 26-ai Hegedűs a háztetőn című musical előtt lesz, a Pannon Várszínház előadásában ugyanis lesznek olyan jelenetek, amikor egyszerre hetven ember lesz a színpadon. Ráadásul forgószínpadon, ami műszaki szempontból szintén nagy kihívás elé állítja a csapatot. De a szervezés során is adódhatnak váratlan és azonnali megoldást kívánó helyzetek. Mint amilyen a múlt héten volt, amikor pár nappal az első olvasópróba előtt érkezett a hír: Kálid Artúr, aki Orsino herceget alakította volna a várszínház idei saját produkciójában, Shakespeare Vízkeresztjében, nem tudja vállalni a szerepet. Gelencsér Ildikó művészeti titkár aznap szinte le sem tette a mobiltelefonját, hogy kerítsen egy herceget – ami, érthető módon, nem volt egyszerű feladat. Végül meglett a herceg: a kaposvári Csiky Gergely Színház színésze, Kelemen József vállalta a kőszegi szereplést.

E hét első napján aztán megérkeztek a színészek, akik az első olvasópróba izgalmát hat órától a Portugália–Németország mérkőzés megtekintésével fokozták. A várudvaron lévő fedett színpadon most igazi műhelymunka zajlik: ottjártunkkor Trokán Nóra, majd Hámori Gabriella is íjjal a kezében próbálta a jelenetet. Epres Attila kedvesen magyarázta, hogyan kell szabályosan tartani az íjat, mint kiderült, nem a levegőbe beszélt, állítólag Kassai Lajosnál leste el a fortélyokat.

Trokán Nóra először játszik a várszínházban, nem úgy, mint Epres Attila (balról), akit sok éve minden nyáron láthat a közönség. A
Shakespeare-előadásban az íj is fontos kellék lesz. Epres Attila sokat segített kolléganőinek, ő ugyanis Kassai Lajosnál leste el a fortélyokat. Fotó: Szendi Péter

A 450 éve született William Shakespeare Vízkeresztje egyike a legnépszerűbb, legtöbbet játszott műveinek. A XVII. század első évében, 1601-ben íródott vígjátékában is, ahogy oly sok más művében, a kiismerhetetlen, titokzatos szerelemé a főszerep. Erről sokan szóltak már, de ahogy Shakespeare mutatja, az mégis más. Keresztbe-kasul tör rá a vágy a főhősökre, a néző pedig önfeledten kacaghat rajtuk, hisz legalább ezúttal ő megúszta... Miközben olyan örökérvényű kérdéseket tesz föl a szerző nekünk, hogy vajon a külső vagy a belső a fontosabb-e a nagy érzelem születésénél, kiismerhetjük-e szerelmünket, van-e szerelem szenvedés nélkül? Még azt sem lehet biztosan tudni, ki kit szeret. És mivel ennyire ismerős minden ebben a világban, magunkon is nevetünk, miközben őket nézzük – olvashatjuk a várszínházi programajánlóban.

– Ez a darab a szerelemről szól, és megmutatja, hogy minden parttalan: a magány és a szerelem is. Mindig és mindenki egyedül van – boldogságában és boldogtalanságában is. Mégis: az ember csak úgy tud élni, ha szeretik. Erről szól ez a darab, persze, szigorúan sok nevetéssel – mondja Znamenák István rendező, aki beszél arról is, hogy a szereplők közül szinte mindenkivel dolgozott már korábban valahol. Epres Attilát, Szilágyi Csengét, Némedi Árpádot jól ismerheti a kőszegi közönség, az Olivia grófnőt alakító Hámori Gabriellával az Örkény Színházban dolgozott együtt a rendező, de a Violát játszó Trokán Nórával is volt már közös munkájuk, a Malvolio szerepében színpadra lépő Pál Andrást pedig tanította Kaposváron.

Rose az idén mégsem jön

És akkor egy változás: a június 25-ére, a vár lovagtermébe meghirdetett Rose című előadás Vári Éva betegsége miatt elmarad. A megvásárolt jegyeket visszaváltják vagy a másnapi előadáson (Spiró György: Prah) is elfogadják.

Vasárnap este Kortárs táncestre várják a közönséget: a három etűdöt a Jurisics-vár három helyszínén adják elő a táncosok, köztük Gergye Krisztián is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!