Kőszeg

2014.03.24. 16:50

Azért öltek meg embereket, mert más vallásúak voltak

Kőszeg - Koszorúzási ünnepségen emlékeztek hétfőn Kőszegen az 1944. decemberétől 1945. márciusáig Kőszegre hurcolt több ezer zsidó munkaszolgálatosra.

Némethy Mária

Kőszegről, Szombathelyről, Sopronból és Rohoncról (Rechnitz) is voltak hétfőn résztvevők az egykori munkaszolgálatosok emlékére rendezett koszorúzási ünnepségen, amely a Himnusszal kezdődött és a Szózattal zárult.

 

Frisch György, a Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete elnöke emlékbeszédében felidézte azt az embertelen kort, amelyben azért öltek meg embereket, mert más vallásúak voltak. A zsidókat, köztük nőket is elhurcolták munkaszolgálatra. Aki a Szovjetunióba került fegyver nélküli katonaként, azokat 30-40 fokos hidegben szadista keretlegények hajtották aknamezőkre.

– Egyenes út vezetett idáig – mondta el az emlékező, aki végigvezette az 1920-as első magyar (egyben első európai) antiszemita törvénytől a magyarországi antiszemitizmus kibontakozásának állomásait.

Kőszeg, Harta, Hidegség és Sopron térségében a nyugati védvonal kiépítésén dolgoztattak több tízezer flekktífusztól, éhségtől szenvedő, legyengült zsidót. Kőszegre kilencezret hoztak, hajtottak gyalogmenetben. „Magyarok voltak, akik elkövették, magyarok voltak, akik elszenvedték. Tudjuk, hogy felelősek vagyunk a holocaustért"– idézte Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes szavait Frisch György.

Hétfőn Radnóti-esttel is emlékeztek Kőszegen az áldozatokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!