Prima díj

2019.09.23. 07:00

A toronyi kenyér a mindene

A hagyományokhoz híven az idén is az október 5-ei Prima gálán adják át a legjobb vállalkozókat illető elismeréseket. 2019-ben négyen kapták meg az Év megyei vállalkozója díjat, az egyikük Desics Rita.

Vas Népe

Desits Rita 2012 óta a Toronyi Sütőipari Kft. vezetője: folytatja a családi hagyományt Fotó: Szendi Péter

Fotó: © Szendi Péter

Desics Rita a Toronyi Sütőipari Kft. ügyvezetője. Szombathelyen született, általános iskolába Gyöngyösfaluba járt, majd óvónőnek tanult. A kőszegi és lukácsházi óvodákban töltött néhány év után 1995-ben kötelezte el magát az édesapja, Desits Ferenc által 1992-ben alapított Toronyi Sütőipari Kft.-nél.

A családi vállalkozásban együtt dolgozik öccsével, lányával és unokafivérével. Egy 1964-ben épült, téglából rakott kemencében készítik a jól ismert és szeretett, híres toronyi kenyeret, amely először alul kapja meg a ropogós kérget, majd felül sütik át a belsejét. Az alapító nagyon szerette az egyedi ízű, állagú és formájú kenyeret, ezért vette meg az üzemet a privatizáció alkalmával. Egykor egy autóval egymaga hordta az üzletekbe, ma két gépkocsival szállítják megyeszerte.

Desits Rita 2012 óta a Toronyi Sütőipari Kft. vezetője: folytatja a családi hagyományt Fotó: Szendi Péter

Egy átlagos napon 30-35 mázsa kenyeret sütnek, ünnepnapokon ennek a mennyiségnek több mint a dupláját. Egy pékségben akkor kell dolgozni, amikor mások pihennek. A kft. munkatársi gárdáját nagyrészt helyiek alkotják, hűek a vállalkozáshoz, hiszen többségük hosszú évek óta itt dolgozik, bár az általános pékhiányt itt is érzik.

Desics Rita 2012-től ügyvezetője a családi vállalkozásnak, de besegít mindenbe, ha éppen úgy adódik. Lánya pénztáros-adminisztrátorként dolgozik az üzemben, a logisztikáért is felelős. A kft. fennállásának legnagyobb fejlesztését hajtotta végre 2018-ban. Egy sikeres pályázatuknak köszönhetően dagasztó-, gömbölyítő-, zsemlemorzsakészítő- és -szeletelő gépet vásároltak. Termékeik körét újabb áruval, pogácsával, túrós táskával bővítik hamarosan. Jelenleg 33 dkg-os bucit, teljes kiőrlésű félkilós, valamint az eredeti toronyi kenyér hagyományos egy- és kétkilós változatát készítik, sokak örömére.

Ne feledje, október 3-áig online szavazhat arra, hogy ki legyen a Vas Megyei Prima díj Ifjúsági Különdíjasa, és dönthet arról is, hogy a tíz Prima-jelölt közül ki legyen a közönségdíjas.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában