Vajon indulhatunk-e már?

2019.07.16. 11:30

Akkor kell gombászni menni, amikor van – Az Őrségben és a Vendvidéken foltokban található termés

Az utóbbi napokban a hosszú szárazság után a megye több helyén kiadós csapadék is hullott. Vajon indulhatunk-e már gombászni? – kérdeztünk néhány hozzáértőt.

Tersztyászky Krisztina

A nyári vagy hivatalos nevén ízletes vargánya két hét alatt lefogyott

Fotó: Szendi Péter

Kőszeg környékén csak elvétve találni gombát – tudtuk meg Kóródi Blankától, a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont munkatársától. A szakember szerint a talaj kiszáradt, arrafelé csak egy nagyobb eső volt, az még nem pótolja az ilyen nagy mértékű vízhiányt. A gombának dunszt, párás levegő kell, és a Kőszegi-hegységben ez az utóbbi hetekben nem adatott meg.

Az Őrségben és a Vendvidéken a szélsőséges időjárás miatt szakaszosan alakulnak ki most a termőhelyek – tájékoztatott Károlyi Jenő körmendi gombavizsgáló szakellenőr. Vagyis foltokban található termés ott, ahol volt csapadék. De eső után is elmaradhat a gombadömping, ha erős szél fújt és hamar felszárította az erdők alját. Kihat a gombatermés minőségére az is, hogy kevés hó esett a télen, megmaradt a vastag avartakaró, így a nedvesség nehezebben ér el a talajig. Ráadásul a gomba az avar alatt könnyebben férgesedik, először a tönknél, majd pár nappal az érés után az egész elpusztulhat.

A nyári vagy hivatalos nevén ízletes vargánya két hét alatt lefogyott
Fotó: Szendi Péter

Az utóbbi csapadékos napok után az őrségi erdőkben megjelent a galambgomba, a róka- és az úgynevezett keserű gomba, a legelőkön a szegfűgomba és a csiperke. Károlyi Jenő megemlíti: a gombászok továbbra is felelőtlenek és hanyagok. Eljönnek az Alföldről valamilyen őrségi rendezvényre, és látva a sok autót az erdő mellett, kellő ismeret nélkül nekiállnak szedni. Már az idén is volt olyan fiatal pár, akinek öt gyilkos galócát talált a kosarában.

Ezzel ellentétben az őrségi családokban apáról fiúra adják a gombászás tudományát – halljuk egy magyarszombatfai férfitól. A környéken mindenki tudja: ha van eső, nincs szél és jön a napsütés, menni kell az erdőbe a kosarakkal. Azt is elárulja: az idei nyár eddig nem volt rossz gombatermés szempontjából, sok volt a csapadék. A nyári vagy hivatalos nevén ízletes vargánya két hét alatt lefogyott. Gombamártásba, haj­dinás-vargányás krumplilevesbe, tejfölös gombába került. Ami nem fogyott el, azt vékony szeletekre vágva kiszárítják, és befőttesüvegben tárolva később ízesítik vele a fogásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában