Ez történt a héten

2018.05.06. 11:30

Boldoggá avatták a vértanú Brenner Jánost – Ott voltunk a virágúton és az egyetemi majálison is

Boldog Brenner János ünnepéről, a Herényi Virágútról és az ELTE SEK hallgatóinak vizsgaidőszak előtti kétnapos mulatozásáról is beszámoltunk a héten.

Vas Népe

A Szamarak csapatának néhány tagja éppen hozzáad, ízesít és kever. Még egyenpólóval is készültek: Szlukovényi Nikolett, Rédecsi Bence, Németh Rebeka és Jancsekity Judit Fotó: Nagy Jácint

A tánc világnapja

Három színpadon nyolcszáz táncossal ünnepelték a tánc világnapját Szombathelyen. Láthattuk: jól megfért egymás mellett a break és a néptánc. Gyakorlatilag négy órán keresztül a táncé volt a főszerep a Fő téren. Messziről úgy tűnt, hogy 14 óra előtt pár perccel még üres a nagyszínpad előtti tér, de közelebb érve már látszott, hogy csak az árnyékba húzódva várják a kezdést táncosok és kísérőik. Aztán megszólalt a hegedű, és amikor rázendített a Boglya Népzenei Együttes, a város leghíresebb tánccsoportja, a 63 éves Ungaresca legkisebb tagjai termettek a színpadon, és megmutatták, hogyan döngenek a csizmák, pörögnek a szoknyák. Ugyanebben az időben a Császárkőnél a Savaria Break Tánccsoport avatta be a nézőket a modern tánc rejtelmeibe, a Savaria téren meg Pete Liliána Lilith hastáncával idézte a mesés keletet.

 

Herény

Amíg tánc töltötte be a Fő teret, addig a város másik felében virághalmok illatoztak: minden eddigi rekordot megdöntött a 16. Herényi Virágút. A jövőben akár újabb utcák is csatlakozhatnak. Az 1300 méter hosszú kiállítóutcában idén 35 kertészet árulta a legkülönfélébb növényeit. A legtöbb persze virágból volt, de bőven akadtak paradicsom- és paprikapalánták is, Vinkó Anett éppen ezeket öntözte a rekkenő hőségben, amikor megszólítottuk. Elárulta, rengeteg fogy a palántákból, egy-egy vásárló átlagosan ötöt-tí-zet visz, és aki most elülteti azokat, az júniusban már leszakíthatja az első terméseket. A virágos jókedvű hétvégén figyelemfelhívó program is zajlott: a Critical Mass emlékeztette az autósokat arra, biciklisek is vannak az úton.

Boldoggá avatás

A hónapváltó hosszú hétvége legnagyobb eseménye Brenner János boldoggá avatása volt. Több mint 15 ezren zarándokoltak el az Emlékmű-dombra, ahol Ferenc pápa engedélyével boldoggá avatták a Szombathelyi Egyházmegye vértanú papját május 1-jén. Az ünnep nemcsak vallási esemény, hanem történelmi pillanat is volt, hiszen a Szombathelyi Egyházmegye területén eddig még ilyen nem történt. A „szegények herceg-orvosát”, Batthyány-Strattmann Lászlót 2003-ban Rómában avatta boldoggá II. János Pál pápa. A lelki ráhangolódás már reggel megkezdődött rózsafüzér-imádsággal és elmélkedéssel. Brenner János naplójából és tanúk visszaemlékezéseiből a róla elnevezett iskola diákjai olvastak fel. A boldoggá avatási misén dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök kérte eminenciás Angelo Amato bíborostól, a Szentek Ügyei Kongregációjának prefektusától Brenner János boldoggá avatását. Leleplezték Brenner János vértanú képét, majd dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mondta a szentbeszédet. A székesegyházba vitték át Brenner János földi maradványait a Szent Kvirin-templomból, ahol a Szent Kvirin-oltáron helyezték el. A nap során a zarándokok leróhatták tiszteletüket és imádkozhattak a boldog ereklyéjénél. Emlékezve Brenner János derűs, szeretetteli személyiségére is, aki nevéhez hűen „lángoló” (hiszen a német szó, brenner ezt jelenti) fiatalember volt.

 

Majális az egyetemen

A májust indító hosszú hétvége után a diákokra (is) figyeltünk, hiszen az ELTE SEK hallgatói egyetemi majálist tartottak. Újításokkal és különleges feladatokkal rendezték meg a kétnapos hallgatói mulatozást, amely a korábbi évek diáknapjaiból változott át majálissá. Az egyetemi udvaron már távolról hallani lehetett a finom bográcsgulyások rotyogását: 13 csapat jelentkezett a főzőversenyre – minden bogrács elkelt. A gasztronómia hódolata mellett például óriás-társasjátékkal versenyeztek a csapatok. Az érdeklődési körüknek megfelelően kellett kérdéseket megválaszolniuk. A zene sem maradt el: bulizhattak még egy utolsót a vizsgaidőszak kezdete előtt.

A Szamarak csapatának néhány tagja éppen hozzáad, ízesít és kever. Még egyenpólóval is készültek: Szlukovényi Nikolett, Rédecsi Bence, Németh Rebeka és Jancsekity Judit Fotó: Nagy Jácint

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!