csodás alkotás

2017.12.09. 07:00

Helyi kézműves betlehem készült Jánosházán

Betlehem díszes városkapuja mögött egy egyszerű istálló, az istállóban pedig a karácsony maga: az újszülött megváltó anyjával és látogatóival – mindenhol ilyen a betlehemi jelenet, de Jánosházán mégis más. Idén megújult a város központjában felállított installáció. Helyi asztalosmester, Simon László készítette.

BAKOS ÁGNES

Simon László asztalosmester büszke a betlehemre, amit három hét alatt épített fel Fotó: Szendi Péter

 

Simon László asztalosmester büszke a betlehemre, amit három hét alatt épített fel Fotó: Szendi Péter

- Készüljön egy betlehem, ennyi volt, rám bízták, hogy milyen legyen – kezdte Simon László asztalosmester a saját munkája mellett.

- Úgy gondoltam, ha Krisztus születését kell megörökíteni, akkor látszódjon, hogy Betlehem egy város, annak van városkapuja. Abban van a kis istálló, ahol Jézus megszületett – magyarázta a mester a kompozíciót. – Megbeszéltük a polgármesterrel, hogy körülbelül milyen legyen, aztán három hét alatt készült el. Egyedül dolgoztam – foglalta össze Simon László. Betlehem városkapuja impozáns: archaikus oszlopok fogják közre a jelenetet. Látszik a megmunkáláson, az egész kapu ívén, kidolgozásán, hogy számos restaurálási munka van a mester mögött: ausztriai kastélyokban dolgozott sokat Simon László.

- Én azt gondolom, hogy egyedi egy kicsit, de mégis a valóságot tükrözi – fogalmazta meg a mester. A jelenet szobrai is a helyükre kerültek természetesen már az első adventi gyertyagyújtásra. Az asztalosmester és Kiss András polgármester is azt mondta, hogy még egy pásztorfiú és egy angyal hiányzik a teljes kompozícióból, azt majd jövőre pótolják, hiszen így is kerek, teljes az ünnepi installáció. Éppen a betlehemi jelenet mellett áll Jánosháza adventi koszorúja, amelyen holnap gyújtják meg a második gyertyát – jelképes gyertyagyújtásra kell gondolni, hiszen a jánosházi adventi koszorú fényei elektromosak idén is. A második gyertya meggyújtása alkalmával a Szent Imre Általános Iskola diákjai adnak műsort holnap 16 órától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában