Fejlesztés

2020.02.12. 14:04

Szombathelyen is összekapcsolják a busz- és a vasúti pályaudvart

Több mint egy tucatnyi városban kezdik meg a közeljövőben az intermodális csomópontok fejlesztését az országban, a vasi megyeszékhely is ide tartozik.

vaol.hu, Magyar Nemzet

A buszok ma szombati, holnap munkaszüneti, aztán megint szombati, majd vasárnapi rend szerint járnak

Fotó: Unger Tamás

Az intermodális csomópontnak az a lényege, hogy a jelenleg egymást elkerülő, közpénzből fenntartott közúti és vasúti közösségi közlekedési szolgáltatás fizikailag összekapcsolódik. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a vasútállomás mellé közvetlenül odatelepítik a buszpályaudvart, hogy az átszálláshoz ne kelljen utazni.

A pályaudvarokat és környezetüket felújítják, és P+R, B+R parkolókat is építenek. Fontos elem a közös utastájékoztató rendszer, amely tartalmazza az átszálláshoz szükséges információkat, valamint a közös jegypénztár. Ez a fejlesztés teszi lehetővé végső soron, hogy a MÁV és Volán menetrendjét összehangolják – írja a Magyar Nemzet.

A megyeszékhelyek közül elsőként Somogyban kezdődött meg a közlekedési központ építése, amely a Modern városok program finanszírozásában valósul meg 17,7 milliárd forintból. A Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában megvalósuló projekt alapkövét 2018 májusában tették le.

A Magyar Nemzet cikkében kitér a vasi megyeszékhelyre is. Az év elején megkezdődhetnek a szombathelyi közösségi közlekedés új központjának tervezési munkálatai, miután a NIF beruházásában épülő projekt pályázatán győztest hirdettek. Az uniós közbeszerzési értesítő szerint a projekt költsége nettó 358 millió forint. A vasi megyeszékhelyen az új közlekedési központnak egy minimum 660 négyzetméteres felvételi épületet alakítanak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában