Csökken a várakozási idő

2019.04.30. 07:00

Új betegirányítási rendszert adtak át Szombathelyen

Hétfőtől már gyorsabb lehet a betegellátás, csökkenhet az orvosok leterheltsége. Egy diszpécser irányítja majd a betegeket.

Lakosi Gabriella

Dr. PuskásTivadar és dr. Kecskés László a Rumi úti háziorvosi rendelőben a tegnapi avatáson

Fotó: Cseh Gábor

A felnőtt háziorvosok átlagban 75 beteget látnak el a napi 4 órás rendelési időben, míg a házi gyermekorvosoknál ötvenen is megfordulnak ez idő alatt. Szombathelyen ezért ki­alakítottak egy diszpécser rendszert, hogy a háziorvosok több időt tudjanak a tényleges betegellátásra fordítani. Szombathelyen a Rumi úton lévő rendelő az ötödik, ahol bevezették ezt a szolgáltatást.

A betegirányító rendszer kialakítása majdnem kétmillió forintba került, a működéshez szükséges felszerelésre pedig 360 ezer forintot költöttek. Előnye, hogy ha valaki csak érdeklődni szeretne a rendelési időről, vagy receptet kérne, sokkal rövidebb idő alatt kaphat tájékoztatást. Még akkor is, ha a háziorvos éppen nem rendel. Csökken a várakozási idő, a betegek gyorsabban és rugalmasabban intézhetik adminisztratív jellegű ügyeiket.

Dr. PuskásTivadar és dr. Kecskés László a Rumi úti háziorvosi rendelőben a tegnapi avatáson
Fotó: Cseh Gábor

Dr Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere az átadón azt mondta, először 2014-ben vezették be a városban ezt a rendszert, és hamar beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

Dr. Kecskés László az egészségügyi szakmai bizottság elnöke pedig azt hangsúlyozta, a lerövidült várakozási idővel a betegek is kevésbé fertőzik majd egymást a váróban, például egy influenzás időszakban. Hozzátette: ha igény mutatkozik rá, további rendelőkben is elindítják a programot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában