Külföld

2008.09.29. 05:33

Egy ellenzéki képviselőjelölt sem jutott be a fehérorosz parlamentbe

<b>Fehéroroszország</b> - A voksok túlnyomó többségének feldolgozása után jelentették be, hogy egyetlen ellenzéki képviselőjelölt sem jutott be a fehérorosz parlamentbe a vasárnap tartott választáson. A választás tisztaságát figyelő EBESZ egyelőre nem foglalt állást.

nincs nev

A fehérorosz központi választási bizottság elnökének bejelentését a helyszínen tartózkodó hírügynökségi tudósítók hitetlenkedve fogadták. Úgy értették, hogy "egyetlen ismert" ellenzéki politikus sem került be a parlamentbe, a választási bizottság elnöke azonban kérdésre válaszolva minden kétséget eloszlatott - olvasható az Indexen. 

A 75,3 százalékos részvételi arány mellett megtartott választáson 110 parlamenti mandátumra 263 jelölt pályázott. Közülük hetvenen az ellenzék soraiból kerültek ki, de sokan már a választási kampány idején visszaléptek, és több ellenzéki szervezet bojkottálta a választást. Leginkább azt kifogásolták, hogy képviselőiket gyakorlatilag kizárták a szavazatszámláló bizottságokból. 

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőmissziója egyelőre nem foglalt állást a fehéroroszországi választás tisztaságáról. A Fehéroroszországgal szemben korábban szankciókat elrendelő Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei szeptember közepén szorosabb kapcsolatokat ígértek Minszknek, amennyiben a választások tisztességesek lesznek - közölte az Index hírportál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!