Külföld

2009.04.27. 21:52

Globális válság: egy pesszimista és egy optimista jóslat

London (MTI) - Eltérően értékelik a Londonban megjelent legújabb szakértői elemzések a világgazdasági válság enyhülésére utaló jeleket. Egyes elemzői vélemények szerint az eddigi zuhanáshoz hasonlóan a várható fellendülés is szinkronizált lesz a világ gazdasági erőcentrumaiban, mások azonban azt jósolják, hogy az érdemi növekedés még messze van, sőt egyelőre tovább romlanak a kilátások.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Ez utóbbi véleményen van az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző háza -, amely májusra szóló, Londonban már hozzáférhetővé tett átfogó világgazdasági prognózisában azt írta: az elmúlt hetekben megjelent több, "meglepően jó" gazdasági jelzőszám nyomán vita indult a küszöbönálló globális fellendülés esélyeiről. A cég saját véleménye erről az, hogy jóllehet a következő negyedévekben várhatóan már nem folytatódik a GDP-adatok összeomlásszerű zuhanása, a világgazdasági növekedés azonban valószínűleg még évekig nem gyorsul vissza a potenciális ütemre.

Romló előrejelzések

Az EIU a májusi jelentésben még tovább is rontotta a világgazdaságra, ezen belül különösen az euróövezetre adott recessziós előrejelzéseit.   A cég az általa eddig jósolt 1,5 százalékos - vásárlóerő-paritáson mért - visszaesés helyett most már 1,8 százalékos világszintű GDP-mínuszt valószínűsít erre az évre, ami a II. világháború óta a legrosszabb globális teljesítmény lenne. 

Piaci árfolyamon számolva - amely jobban tükrözi a nemzetközi kereskedelemre ható árfolyamváltozásokat, és nagyobb súllyal veszi figyelembe a vezető ipari erőcentrumokat - az EIU londoni elemzői az eddigi 2,6 százalék helyett 3 százalékos globális GDP-csökkenést várnak 2009 egészére. A cég a jövő évre is "nagyon lanyha", mindössze 1,9 százalékos világgazdasági növekedést jósol vásárlóerő-paritáson számítva, megjegyezve: ez még mindig globális visszaesésnek számítana, mivel az általános konszenzus a vásárlóerő-paritáson mért 3 százalék alatti világgazdasági növekedést recesszióként határozza meg.  
 
A ház indoklása szerint a 2007 közepén kezdődött pénzügyi krach elhúzódó világgazdasági utóhatásai, valamint a 2008-2009-ben elszenvedett vagyonvesztés akadályozza a növekedési potenciál újbóli gyors elérését.
Ez azt valószínűsíti, hogy a 2013-ig terjedő előrejelzési időszakban a globális növekedés nem tér vissza a 2004-2007 között mért, 4,8-5 százalék körüli szintekre, áll az EIU új, májusra szóló londoni előrejelzésében.

Recesszió jövőre is?

A cég jelentősen rontotta az euróövezetre adott idei recessziós előrejelzését is. Az EIU londoni elemzői szerint a valutauniós gazdaság GDP-értéke az egy hónappal korábbi prognózisban szereplő 3,4 százalék helyett 4,3 százalékkal csökken az idén, főleg a német gazdaság romló teljesítmény-kilátásai miatt.   A ház Németországban 5,3 százalékos gazdasági visszaesést valószínűsít az idei évre.

 Az EIU hónapok óta folyamatosan rontja az euróövezetre adott előrejelzéseit: a márciusi prognózisban 2,9 százalékos, a még eggyel korábbi jelentésben 2,0 százalékos GDP-mínusz szerepelt a valutaunióra.  A cég ráadásul a jövő évben is még recessziót tart valószínűnek az euróövezeti térségben, és ezt az előrejelzést is tovább rontotta: jelenleg 0,5 százalékos egész éves visszaesést vár az euróövezetben a múlt hónapban jósolt 0,3 százalék helyett.
 
Az EIU felidézi, hogy a német feldolgozó szektornak adott új megrendelések értéke a december-februári három hónapban, éves összevetésben több mint 30 százalékkal zuhant, ami messze a legnagyobb visszaesés az adatsor rendszeres közlésének kezdete, az 1950-es évek eleje óta.  Az előrejelzés szerint a világkereskedelem értéke az idén 9,7 százalékkal zsugorodik, és ennek "súlyosan kedvezőtlen következményei" lesznek az exporttól függő felzárkózó gazdaságokra.

Emiatt az EIU a 30 legnagyobb feltörekvő ország közül 21-ben vár idén recessziót, köztük például Oroszországban, ahol a cég szerint 3 százalékos visszaesés lesz. Ukrajnának 10 százalékos GDP-zuhanást jósolnak a ház elemzői.

JP Morgan: kifele tart a világgazdaság a recesszióból

A   JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport által befektetőknek kiadott heti világgazdasági helyzetértékelések legfrissebb összeállítása szerint ugyanakkor a világgazdaságból érkező, javulásra utaló legutóbbi jelek összessége arra utal, hogy az eddigi, szinkronban zajló visszaesés után a nagy erőcentrumok ugyancsak szinkronizált fellendülése várható. A cég elemzői szerint most már "halmozódnak" azok a jelzések, amelyek szerint a világgazdaság kifelé tart a recesszióból. Az adatok továbbra is mély recessziót mutatnak, de az üzleti ciklusok a számszerű adatok összegénél sokkal több tényezőből állnak. 
 
Bár a globális termelési érték még esik, egyértelmű azonban, hogy világgazdasági szinten jelentős raktárkészlet-leépítés zajlott az elmúlt negyedévben.  A feldolgozóipari kimutatások most már mindenhol javulnak, és ezzel összhangban emelkedik a megrendelési érték/raktárkészlet ráta a gyáripari szektorban, áll a JP Morgan elemzésében. Ez utóbbi fontos aktivitási jelzőszám, mivel amíg a vállalatok raktárkészlet-leépítése tart, addig rendszerint nyomott marad az új megrendelések értéke.
 
A JP Morgan elemzői szerint mindemellett arról is gyűlnek az  adatok, hogy élénkül a feltörekvő ázsiai gazdaságok export- és technológiai szektorainak aktivitása, ami fontos jelzés arra, hogy a globális gazdaság egésze fellendülés előtt áll. A ház a világgazdaságra 2,8 százalékos idei visszaesést, jövőre ugyanakkor 2,0 százalékos GDP-növekedést jósol. A JP Morgan prognózisa szerint azonban az euróövezet az átlagnál rosszabb teljesítményt nyújt: összkibocsátása reálértéken az idén 3,9 százalékkal csökken, és jövőre is csak 0,2 százalékkal növekszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!