Külföld

2009.04.18. 18:45

Két hajót támadtak meg a szomáliai kalózok

Ádeni-öböl - Újabb két hajót támadtak meg szomáliai kalózok szombaton Afrika szarvánál: egy belga kotróhajót tíz főnyi nemzetközi legénységgel a fedélzetén raboltak el, míg egy másik kalózakciót a NATO-erők meghiúsítottak, kiszabadítva 20 jemeni halászt.

nincs nev

A belga hajót, a Pompeit, amely eredetileg a Seychelles szigetek felé tartott, a kalózok az Indiai-óceánról Szomália felé fordították, s a hajó szombat este még javában a mintegy 700 kilométeres úton járt. Egy spanyol hadihajó száz kommandóssal a fedélzetén, továbbá egy francia fregatt és egy szintén francia felderítő hajó a körzet felé vette az irányt, hogy megkísérelje elfogni a vízijárművet. 

Brüsszelben kormányilletékesek rendkívüli tanácskozást tartottak, hogy megvitassák a helyzetet, illetve a beavatkozás lehetséges formáját. 

Néhány órával a kora hajnali hajórablás után - mint arról a NATO tájékoztatott - valamivel északabbra egy a Marshall-szigetek zászlaja alatt haladó hajót támadtak meg a kalózok. A kézifegyverekkel és rakétákkal felvértezett tartályhajónak, a Handytankers Magicnek különféle manőverekkel végül sikerült megmenekülnie. 

Előtte azonban segélykérő jeleket adott le, amelyeknek hatására hamar megjelent a NATO-erők egyik holland fregattja. Ez üldözőbe vette a szökésben lévő kalózokat, akik egy általuk korábban elrabolt és mintegy támaszpontnak használt jemeni halászhajóra igyekeztek vissza. Ide érkezve a NATO-alakulatok 20 fogságban lévő halászt találtak, akiket végül lövések leadása nélkül kiszabadítottak. 

Fegyvereket foglaltak le és lefogtak hét kalózt, őket azonban rövidesen el kellett engedniük, mert a NATO-nak erre az esetre nincs eljárása, és a holland fregatt fegyveresei nem tarthatták őket fogva, minthogy a kalóztámadásnak sem az áldozatai, sem a végrehajtói nem hollandok - tájékoztatott egy magas rangú NATO-tiszt.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!