Külföld

2009.05.01. 18:03

Az uniós csatlakozást is megünnepelték Szlovákiában

Prága/Pozsony - Az Európai Unióhoz történt csatlakozás 5. évfordulója jegyében zajlottak le a május elsejei ünnepségek Szlovákiában.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

"Minden érték alapja a múltban és a jelenben is a munka" - jelentette ki Robert Fico kormányfő az észak-szlovákiai Liptószentmiklóson, ahol a központi ünnepségeken a kormányfő mellett Ivan Gasparovic államfő és Pavol Paska házelnök is megjelent. Fico szerint a munka ünnepe nem lehet kikényszerített kötelesség, hanem felszabadultság és öröm.
 
"Természetes, hogy itt találkozunk, Liptószentmiklóson, azon a helyen, ahol 1918. május 1-jén a munkások elfogadták a liptószentmiklósi határozatot, amely a szlovák nemzet önrendelkezéséhez vezetett el" - mondta a kormányfő. Szlovákia öt éves uniós tagságát "európai sikertörténetnek" minősítette. Ugyanakkor elismerését fejezte ki az 1989 előtt is fáradozóknak, akiknek a munkája nélkül nem lett volna mire támaszkodni a rendszerváltás után.

Pavol Paska beszédében a szlovákokat "a leginkább Európa-barát" nemzetnek minősítette, s demagógnak nevezte azokat a véleményeket, miszerint az uniós tagság a nemzeti identitás és szuverenitás elveszítésével járhat.  Mindkét politikus felszólította a lakosságot, hogy június elején az európai parlamenti választáson minél nagyobb számban járuljon az urnákhoz. "A mi jövőnkről van szó, ezért erről nekünk kell döntenünk" - hangsúlyozta Fico.
 
A parlamenten kívüli kommunista párt Pozsonyban és Kassán tartott nagygyűlést, amelynek néhány száz résztvevője tiltakozott a "kapitalista rendszer embertelen és kizsákmányoló politikája" ellen. A szónokok és a transzparenseken olvasható feliratok szerint "a jövő a szocializmusé".
 
Több helyen - Vágsellyén, Tátralomnicon - a szocialista május elsejéken kifigurázó felvonulásokat, nagygyűléseket tartottak. Mindkét helyen nagy volt az érdeklődés. Vágsellyén a több mint ezer résztvevőhöz olyan személyiségek intéztek beszédet, mint "Gustáv Husák" (volt csehszlovák pártfőtitkár, államfő) és "maga Sztálin."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!