Külföld

2009.05.06. 22:41

Gazdasági válság: némi remény a bajok között

Körkép - A gazdasági válság tovább folytatódik, de néhány pozitív jel már mutatkozik a kilábalásra.

MTI

Fokozatos, fájdalmas kilábalás

A Moody's Investors Service szerdán Londonban kiadott előrejelzésében azt állítja: várhatóan "horog alakú" növekedési pályát ír le a világgazdaság, vagyis a meredek visszaesést "fokozatos, fájdalmas kilábalás" követi.  A válságból kivezető programokat tekintve fontos, hogy  az Európai Parlament szerdán megszavazta azt az európai uniós programot, amelynek keretében Brüsszel a tagországokban összesen ötmilliárd euró értékben támogat energia-összeköttetési, távközlési és más beruházásokat a gazdaság élénkítésének érdekében. A terv részeként összesen 3,98 milliárd eurót fordítanak a gáz- és villanyáram-infrastruktúra, új szélparkok, szén-dioxid-megkötő létesítmények fejlesztésére. 

Kedvező, hogy az euróövezeti szolgáltatások Reuters kezelte, 2000 cég megkérdezése alapján készült beszerzőmenedzser-mutatója áprilisra 43,8 pontra emelkedett a márciusi 40,9 pontról.     A pozitív hírek között szerepel, hogy a legnagyobb piaci tőkeértékű francia bankcsoport, a BNP Paribas szerdán 1,558 milliárd eurós adózott eredményt jelentett az első negyedévről, 21,4 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbi 1,98 milliárdnál, de jócskán túlszárnyalta az elemzők átlagosan 845 milliós előrejelzését. Az eredmény újabb jele annak, hogy az európai bankszektor javarésze már kikerült a veszélyzónából.

Még mindig leépítés

A ThyssenKrupp, a legnagyobb német acélipari konszern viszont radikális szerkezetváltása során várhatóan 5 ezer munkahelyet számol fel - közölte egy német fémipari szakszervezeti vezető a Die Zeit című hetilappal. A ThyssenKrupp összesen 200 ezer embert foglalkoztat.
 
A magyar gazdaság szempontjából is fontos hír, hogy a világ legnagyobb téglagyárcsoportja, az osztrák Wienerberger szerdán 61 millió eurós veszteséget jelentett adó után, a tavalyi első negyedévi, 30,2 milliós adózott eredmény helyett. A bevétele 37 százalékkal 360,3 millió euróra csökkent az egy évvel korábbi 574 millióhoz képest. Közép-Kelet-Európában 54 százalékkal 93,2 millió euróra fogyatkozott a bevétel az egy évvel korábbihoz képest, a bevétel legjobban Magyarországon, Romániában és Oroszországban esett vissza.
 
A nemzetközi gazdasági válság miatt eddig 3 ezer szlovákiai munkavállaló veszítette el magyarországi állását, döntő többségük    szlovákiai magyar - írta az Új Szó című szlovákiai magyar napilap szerdán. 

A  Reuters szerint az IMF valószínűleg kielégítőnek tartja majd a Bajnai-kormány kiadáscsökkentő csomagját az IMF és az Európai Unió küldöttségének soron következő budapesti tárgyalásán. Értesülések szerint az IMF és az EU küldöttsége az eredeti terveknek megfelelően szerdán érkezik Magyarországra. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!