Külföld

2009.06.15. 22:13

Izrael előfeltételek nélkül is kész tárgyalni a palesztinokkal

Brüsszel - Előfeltételek nélkül kész tárgyalóasztalhoz ülni Izrael a palesztinokkal és minden arab országgal - hangoztatta Avigdor Liberman külügyminiszter hétfőn este Luxembourgban.

MTI

 Az európai uniós tagországokat képviselő kollégáival folytatott találkozója után a keményvonalasok közé sorolt külügyminiszter megerősítette azt az állásfoglalást, amely Benjámin Netanjahu miniszterelnök előző esti beszédében hangzott el a palesztinokkal szembeni viszonyról. 
 
A kormányfő először mutatott hajlandóságot egy önálló palesztin állam elfogadására. Ugyanakkor ehhez számos feltételt is felsorolt, köztük azt, hogy nemzetközi biztosítékok garantálják: az új államnak nem lesz hadserege, továbbá a palesztinok is elfogadják Izraelt a zsidó nép államaként.

Liberman - aki hétfőn előzőleg a NATO brüsszeli székhelyére is ellátogatott - most azt mondta, hogy a tárgyalások megkezdésére a kormány feltételek nélkül is készen áll. 

Jelezte, hogy ez Szíriára is vonatkozik.

A külügyminiszter világossá tette: a Netanjahu-beszédben elhangzott álláspontot a kormány azzal együtt is fenntartja, hogy elhangzása óta számos bírálat érte több irányból, köztük arab és európai politikusok részéről.

Kérdések kapcsán Liberman kitért Irán témájára is. Hangoztatta, hogy Izrael a térségben a legnagyobb fenyegetésnek tekinti Teheránt, sőt a szélesebb értelmű nemzetközi stabilitást veszélyeztető egyik fő tényezőnek is. A jelenlegi iráni belső helyzetet viszont nem kívánta kommentálni. Leszögezte, hogy a választásokat és a tüntetéseket belügyként kezelik.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!