Külföld

2009.06.22. 21:43

Újabb tüntetés Teherán központjában - Karubi a választás semmisnek nyilvánítását kéri

Teherán, London - Hozzávetőleg ezren tüntettek hétfőn Teherán központjában Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök vitatott újraválasztása ellen, illetve egy női tüntető emlékére, akivel szombaton haslövés végzett.

MTI


Súlyosan sebesült nőnek, a 19 éves NEDA-nak nyújtanak elsősegélyt férfiak Teheránban 2009. június 20-án, miközben ellenzékiek tüntetnek az utcán. A rendőrség erőszakot alkalmazott az utcai megmozdulások résztvevőivel szemben, akik az iráni fővárosban a hatósági tiltás ellenére tüntetnek az állítólagos választási csalás ellen azóta, hogy június 13-án az iráni elnökválasztás győzteseként az ellenzéki jelölt hivatalban lévő ellenfelét, Mahmúd Ahmadinezsádot hirdették ki. (MTI/EPA)

Két órával a megmozdulás kezdete után a nagy erőkkel felvonuló rohamrendőrség könnygáz bevetésével és a levegőbe leadott figyelmeztető lövésekkel feloszlatta a tömeget. Szemtanúk szerint mintegy ötven-hatvan ellenzéki tüntetőt őrizetbe vettek a rendőrök. 
    
Egy interneten közzétett felhívás nyomán vonultak ki a tiltakozók az iráni főváros egyik központi terére. A felhívás ismeretlen megfogalmazói arra kérték a teherániakat, hogy emlékezzenek meg újabb megmozdulásukkal a szombaton megölt tüntetőről, akinek haláláról egy videofelvétel kering a világhálón.
    
A több száz, gumibottal felfegyverzett sisakos rohamrendőr mellett az önkéntesekből álló, félkatonai iszlám milícia osztagai is részt vettek a tömegoszlatásban. Ez a milícia a Forradalmi Gárda alárendeltségébe tartozik, attól kapja utasításait. Az iszlám köztársaság fegyveres erőinek ideológiával mélyen átitatott elit testülete, a Forradalmi Gárda figyelmeztette hétfőn a tüntetőket, hogy "határozott forradalmi választ" fog adni tiltakozó akcióikra, ha folytatják megmozdulásaikat. Felszólította az ellenzékieket, hogy azonnal vessenek véget "a zavargásoknak és a szabotázscselekményeknek". A június 12-i elnökválasztás hivatalos eredménye elleni tiltakozó megmozdulások kezdete óta ez az első eset, hogy a gárda ilyen figyelmeztetést tesz közzé. 
    
Ali Sahrohi, az iráni parlament jogi bizottságának vezetője Mir Hoszein Muszavi exkormányfőt okolta egy hétfői nyilatkozatában a belpolitikai felfordulásért. Muszavi, aki Ahmadinezsád fő vetélytársa volt az elnökválasztáson, "illegális tiltakozó akciókra bujtogatott, és provokatív nyilatkozatokat tett; ez volt a forrása az utóbbi napokban lezajlott iráni zavargásoknak. Az ilyen bűnös tettek ellen határozottan fel kell lépni" - idézte Sahrohi szavait a félhivatalos Farsz hírügynökség. A bizottsági elnök szerint minden együtt van egy Muszavi elleni büntetőeljáráshoz. 
    
Mehdi Karubi volt parlamenti elnök hétfőn ismételten kérte a választás semmissé nyilvánítását az Őrök Tanácsához intézett levelében  - áll a mérsékelt elnökjelölt honlapján. 
    
A brit külügyminisztérium bejelentette hétfőn, hogy hazaszállítják az ország teheráni diplomáciai képviseletén dolgozó diplomaták és más alkalmazottak családtagjait az iráni fővárosban dúló erőszak miatt. Egy külügyi szóvivő közlése szerint a minisztérium egyelőre nem javasolja az Iránban tartózkodó brit állampolgároknak az ázsiai ország elhagyását, de "a legnagyobb éberséggel figyeli" az ottani helyzetet. 
    
Nagy-Britannia már korábban ajánlotta állampolgárainak, hogy ha lehet, halasszák el Iránba tervezett utazásaikat. Az olasz külügyminisztérium hasonló tanácsot tett fel hétfőn tájékoztató honlapjára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!