Külföld

2009.07.24. 21:25

Leszállás közben kigyulladt egy iráni utasszállító repülőgép, tizenheten meghaltak

Teherán - Legkevesebb 17 ember halt meg annak következtében, hogy pénteken leszállás közben kigyulladt egy iráni utasszállító repülőgép, majd túlfutott a leszállópályán, s egy falnak ütközött.

MTI

Az IRNA iráni hírügynökség szerint a gépet az ázsiai ország északkeleti részén lévő Mashad városában érte a szerencsétlenség. Az első jelentések szerint a sebesültek száma 19. 
    
Az Aria nevű, magánkézben lévő légitársaság Teheránból érkező, orosz gyártmányú Iljusin típusú gépén 153 utas tartózkodott. Az első hírek szerint a gép futóművei kaptak lángra a leszállás pillanatában. A tartomány helyettes kormányzója azt közölte, hogy időközben már teljesen eloltották a lángokat, s az összes utast evakuálták. Az iráni állami televízió a katasztrófa okaként "technikai problémát" említett.
    
A mostani baleset kevesebb mint 10 nappal követte egy másik légitársaság, az iráni-orosz vegyesvállalatként működő Caspian Airlines Tu-154-esének tragédiáját: ez a gép július 15-én zuhant le Irán északi részén, s a fedélzeten lévő összes ember (153 utas, 15 fős személyzet) életét vesztette. 
    
Az iráni repülőgépek (legyen szó akár magánkézben lévő légitársaságokról, akár állami cégekről) kritikus állapotban vannak a gépek életkora és a megfelelő karbantartás, valamint a pótalkatrészek hiánya miatt: ez utóbbiak beszerzését nagyban nehezítik az Egyesült Államok által még az 1980-as években meghirdetett szankciók.


Az Aria nevű, magánkézben lévő iráni légitársaság orosz gyártmányú Iljusin-62 típusú utasszállító repülőgépének roncsa látható az északkelet-iráni Masad városában 2009. július 24-én. A Teheránból érkező repülőgép futóművei lángra kaptak a leszállás  közben, a légi jármű  túlfutott a leszállópályán, s egy falnak ütközött. A fedélzeten tartózkodó 153 utas közül legkevesebb 17 életét vesztette, az első jelentések szerint a sebesültek száma 19. (MTI/EPA/FARS NEWS)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!