Külföld

2009.09.01. 15:28

Körülvitorlázta Nagy-Britanniát egy mozgássérült nő

London - Körülvitorlázta Nagy-Britanniát egy majdnem teljesen mozgásképtelen angol nő - a 37 éves Hilary Lister egyedül tette meg a negyvennapos utat.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A hajósnak felcsapó Lister egy ritka betegség miatt tizenegy éves kora óta nyaktól lefelé teljesen béna. A vitorlást három "szalmaszál" segítségével, szájával kormányozta. A három vékony szál nyomásérzékeny kapcsolókkal állt összeköttetésben, amelyek a hajó mozgását szabályozták.

Az angol nő Plymouthban bontott vitorlát májusban. Később légzési problémák miatt meg kellett szakítania útját - kórházban is ápolták -, végül azonban negyven tengeren töltött nap után sikeresen befutott a doveri kikötőbe.

A speciálisan számára kialakított vitorlással Lister 2003-ban kezdett hajózni, s alig két évvel később már sikeresen átkelt a La Manche-csatornán. Mostani, Nagy-Britanniát megkerülő útjával jótékonysági szervezete számára gyűjtött pénzt.

Forrás: MTI/dpa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!