Külföld

2010.01.12. 17:42

Pokolgép ölt meg egy iráni atomtudóst Teheránban

Pokolgép ölt meg egy magas beosztású iráni atomtudóst, egyetemi tanárt kedden Teheránban - jelentették az iráni tájékoztatási eszközök.

MTI

A pokolgépet egy motorkerékpárra szerelték, és a járművet Maszúd Mohammadi professzor otthona közelében állították le. A robbanószerkezetet távirányítással hozták működésbe, amikor Mohammadi a közelébe ért - tette hozzá a Press TV angol nyelvű állami televízió.

Az al-Alam arab nyelvű tévéállomás közölte, hogy az ötvenéves professzor a Teheráni Egyetem tanára volt. Az egyetem honlapján szereplő információk szerint a részecskefizikára szakosodott tudós a közelmúltban a "sötét energia" természetével kapcsolatos kutatásokat végzett.

Ellenzéki internetes portálok szerint a professzor Mir Hoszein Muszavi ellenzéki vezért támogatta az elnökválasztáson. Reformpárti weboldalak a választás előtt közölték Mohammadi nevét is a Teheráni Egyetem Muszavit támogató 240 tanára között.

A fárszi nyelvű állami tv viszont úgy fogalmazott, hogy "Maszúd Mohammadi forradalmi, elkötelezett professzor volt, s terrorista merénylet mártírja lett, amelyet ellenforradalmárok és a világelnyomás elemei követtek el" - eszerint az áldozat közel állt a hatalomhoz, és politikai megbízatásai is voltak. Az al-Alam a "hipokritákat" (a Népi Mudzsahidokat) és a "cionista rezsimet" (Izraelt) említette a lehetséges elkövetők között. Ramin Mehmanparaszt iráni külügyi szóvivő kijelentette: a vizsgálatok első eredményeiből arra lehet következtetni, hogy "az Egyesült Államok, a cionista rezsim és zsoldosaik" állnak a háttérben.

Az Egyesült Államok visszautasította ezeket a feltételezéseket. Mark Toner külügyi szóvivő kijelentette, hogy abszurdak a vádak. 

Mark Fitzpatrick, a Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézetének (IISS), az egyik vezető londoni hadászati kutatóközpontnak az elemzője elismerte, hogy Izrael a múltban öletett meg általa ellenségesnek minősített atomprogramokon dolgozó szakembereket. Ám azt valószínűtlennek tartja, hogy a teheráni merénylet olyan izraeli vagy amerikai stratégia részét képezné, amely az iráni urándúsítási program "agytrösztjének"  megsemmisítését célozza. Ennek nincs értelme, mert túl sok tudós és mérnök rendelkezik már a szükséges tapasztalatokkal és tudással - mutatott rá Fitzpatrick.

Ali Sirzadian, az iráni atomenergia-ügynökség szóvivője közölte, hogy a professzor nem dolgozott az ügynökségnek.

A Baszidzs milícia (az Iszlám Forradalmi Őrség) közleménye szerint a professzor szerepelt egy, nemzetközi szankciók által sújtott személyek neveit tartalmazó listán. Több olyan szankciós lista is létezik, amely az iráni nukleáris és ballisztikus programokhoz köthető személyek nevét tartalmazza. Az ENSZ-en kívül, az Egyesült Államoknak, az Európai Uniónak és több EU-tagállamnak is saját listája van, olyan személyek neveivel, akiket büntetőintézkedésekkel sújt vagy megfigyelés alatt tart. 

A félhivatalos Farsz hírügynökség jelentése szerint egy külföldi székhelyű csoport, az Iráni Monarchia Szövetség vállalta magára a robbantásos merénylet elkövetését. 

Az IRNA hírügynökség szerint egyelőre nem világos, hányan haltak meg a merényletben, vagyis a robbantásnak több áldozata is lehet. A rendőrség még senkit sem vett őrizetbe az üggyel kapcsolatban - idézte a hivatalos hírügynökség Abbász Dzsafari Dolatabadi ügyészt.

A tavaly júniusi elnökválasztás óta - amelyet az ellenzék szerint Mahmúd Ahmadinezsád csalással nyert meg - az ország a legsúlyosabb belpolitikai válságát éli át az elmúlt harminc évben. A december 27-i ellenzéki tüntetésekben nyolcan meghaltak, és több százan megsebesültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!