Külföld

2010.01.06. 15:08

Rendőröket robbantott fel az öngyilkos merénylő Dagesztánban

Hat rendőr meghalt, mintegy tíz megsebesült egy öngyilkos merénylő pokolgépes támadásában szerda reggel az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi Dagesztánban - közölte az orosz ügyészség szerdán, a déli órákban.

MTI

 Az NTV televízió kórházi forrásokra hivatkozva ugyanakkor azt jelentette, hogy a halálos áldozatok száma hét, s hogy 15 sérült életéért küzdenek az orvosok. Ugyancsak Mahacskalában szerdán robbanó szerkezetet találtak a Baku-Rosztov vasútvonal mellett: a szerkezetet a déli órákban hatástalanítani tudták, robbanóereje mintegy 10 kilogramm trotilnak felelt meg.
 
Dmitrij Medvegyev orosz államfő telefonon tájékozódott a történtekről, majd utasította Rasid Nurgalijev belügyminisztert a rendvédelmi erők dagesztáni szolgálatának megerősítésére, s a helyzet alapos elemzésére. Az államfő Alekszandr Bortnyikovnak, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatójának utasítást adott az észak-kaukázusi térség ellenőrzésének megszigorítására.
 
A reggeli pokolgépes merényletet a terület fővárosában, Mahacskalában a közlekedés-rendészet székházánál követték el. A támadó Nyiva típusú terepjárójával a rendőrségi épület udvarát lezáró sorompónál állt, amikor onnan egy rendőröket szállító jármű kifele tartott. Szemtanúk szerint az utóbbi belehajtott a pokolgépet rejtő autóba, amelynek vezetője közben - felismerve, hogy nem tud bejutni az udvarra, ahol a reggeli szemle zajlott - működésbe hozta a robbanó szerkezetet. A sebesültek között vannak civilek is.
 
Az első vizsgálatok szerint a merénylő autójában lévő robbanóanyag 50-70 kilogramm TNT-nek (trinitro-toluol, ismertebb nevén trotil) felelt meg. A robbanás kétméteres átmérőjű, egy méter mély krátert szakított a talajban, 300 méteres körzetben betörtek az ablakok. Több személygépkocsi megrongálódott.
 
Dagesztánban, akárcsak a Kaukázustól északra lévő egész térségben hosszú évek óta folyamatos harc dúl a viszonylag kis létszámú muzulmán szélsőségesek és az orosz erők között, rendszeresek a támadások a rendőrök és katonák ellen, valamint a fegyveres erők különleges műveletei a muzulmán harcosok ellen. A felkelők egy pontosabban nem körvonalazott észak-kaukázusi "emírség" létrehozásáért harcolnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!