Külföld

2010.02.14. 20:32

Bolíviai kommandósakció: Belovai István volt Rózsa Flores CIA-kapcsolata?

A bolíviai ügyészség szerint Belovai István révén állt kapcsolatban az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséggel (CIA) Rózsa Flores Eduardo, aki állítólag terrorista csoportot szervezett bolíviai szeparatista erők szolgálatában.

MTI

Marcelo Sosa ügyész információi szerint Rózsa Flores és az egykor a CIA számára dolgozó Belovai valószínűleg a Balkánon lépett kapcsolatba egymással, és utóbbi később különleges akciókhoz műholdas támogatást, valamint pénzügyi segítséget ajánlott fel a csoport bolíviai tevékenységéhez. Dokumentumokat dolgozott ki, ugyanakkor tájékoztatta a CIA-t. A dokumentumokat az úgynevezett Legfelső Tanács használta, amely a tavaly áprilisban felszámolt irreguláris csoportot pénzelte. Céljai között volt Evo Morales bolíviai elnök meggyilkolása, és az ország keleti részének elszakítása erőszakos úton.

Az együttműködésük a rendőrség által lefoglalt számítógépekből derült ki. Az egyik gépen egy Bel-Norte nevű külön dossziéban több levelük volt összegyűjtve - jelentette a helyi sajtó. A lemezeken, memóriákban, mobil telefonokban, fényképezőgépekben talált információk további gyanús személyek azonosítását tették lehetővé, s őket - legalább tízet - a karnevál után beidézik kihallgatásra - mondta Sosa.
 
Belovai István az előző rendszerben a londoni magyar katonai attaséi hivatal tisztje volt. 1985-ben kémkedésért elítélték, de 1990-ben megkegyelmeztek neki. Tavaly novemberben hunyt el az Egyesült Államokban.

A bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo 2009. április 16-án életét vesztette, amikor egy rendőrségi kommandó megrohanta azt a Santa Cruz-i szállodát, ahol a csoport lakott. Az akcióban agyonlőtték az erdélyi Szovátáról származó, román állampolgár Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert, s őrizetbe vették a szintén szovátai, magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot. Mindketten jelenleg is vizsgálati fogságban vannak.

Sosa ügyész egy héttel korábban Belobice vezetéknévvel jelölte meg azt a személyt, aki szerinte egykori CIA-ügynökként levelezett Rózsa Floresszel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!