Külföld

2010.11.02. 16:46

MÁV Cargo-privatizáció: korrupciós gyanú Ausztriában

Meg kell várni a jogi eljárás eredményét, de ha bebizonyosodik a korrupció gyanúja, le kell vonni a megfelelő következtetéseket - jelentette ki kedden az osztrák közlekedési miniszter azzal a nyomozással összefüggésben, amely az osztrák állami vasútnál a volt MÁV Cargo megvásárlásával kapcsolatban folyik.

MTI

Doris Bures a kormány szokásos heti ülése előtt, a rádiónak adott nyilatkozatával újólag Horst Pöchhacker, az ÖBB felügyelőbizottsági elnöke mögé állt. A privatizációs üggyel kapcsolatban különösen Pöchhacker került nyomás alá, azután, hogy a múlt pénteken egy hetilap részleteket közölt titkos hangfelvételekből.
   
Kijelentette, hogy nem gondolkozik Pöchhacker leváltásán, és abból indul ki, hogy jóhiszeműen jártak el az ÖBB akkori illetékesei. "Egy ember sem megkérdőjelezhetetlen. De jogállamban élünk, és én bízom a független igazságszolgáltatásban" - mondta Bures, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) minisztere. "A korrupció nem bocsánatos bűn. Ha bebizonyosodik, nem csukhatjuk be a szemünket" - tette hozzá.
   
Reinhold Lopatka, a kisebbik koalíciós párt, az Osztrák Néppárt (ÖVP) pénzügyi államtitkára a múlt héten Pöchhacker leváltását követelte, s a miniszter akkor is a felügyelőbizottsági elnök iránti bizalmát hangoztatta.
   
A Profil című osztrák hetilap múlt csütörtökön közzétett cikkében azt írta, az ÖBB igazgatósága egy hangfelvétel tanúsága szerint a volt MÁV Cargo - jelenleg Rail Cargo Hungaria - megvásárlásával kapcsolatban korrupcióról vitatkozott egyik ülésén.
   
A cikkben közölt idézetek szerint 2008 februárjában az ÖBB vezetőségének néhány tagja kérdőre vont más tagokat a privatizációs pályázathoz kapcsolódó tanácsadói szerződés miatt, többen a szerződés jogszerűségét és a teljesítés mibenlétét firtatták. Az ezt követő vita során Pöchhacker egyebek mellett arról beszél, naivitás azt gondolni, hogy Közép-Kelet-Európában lehet "hasonló lobbiszerződések" nélkül a közszférában üzleteket kötni. Később azt mondja: "...de azt sem vehetjük jegyzőkönyvbe, hogy megengedünk disznóságokat...Természetesen lehetünk olyan naivak, hogy nem csinálunk többé üzleteket".
   
A privatizációval összefüggésben az osztrák és a magyar hatóságok is vizsgálódnak. Magyarországon 2008-ban az osztrák sajtóban megjelent cikkek alapján indult nyomozás a privatizációval kapcsolatban. Idén októberben az osztrák korrupcióellenes ügyészség a magyar Fővárosi Főügyészség jogsegélykérelme alapján házkutatásokat tartott az ÖBB-nél és magánlakásokban, majd önálló nyomozást indított. Pöchhacker neve gyanúsítottként nem merült fel. Az osztrák rádió értesülése szerint a magyar hatóságok Gustav Poschalko, a MÁV Cargót megvásárló ÖBB-leányvállalat volt vezetője ellen nyomoznak, Ausztriában négy másik személyt gyanúsítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!