Külföld

2010.11.09. 17:51

Slota: Magyarország nemzetiségi viszályokat szít és átrendezné Európát

Ján Slota szerint a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) múlt heti összejövetelén elhangzott szavak "a magyarok mozgósításáról, a világ összes magyarjának lajstromba vételéről és az egységes magyar nemzetről" bizonyítják: igaza volt a Szlovák Nemzeti Pártnak (SNS), amikor arra figyelmeztetett, hogy Magyarország nem akarja tiszteletben tartani a trianoni békeszerződést, és saját politikai elképzelései, valamint érdekei szerint át akarja rendezni Európát.

MTI

"Magyarország terjeszkedése Európában szokatlan, s az a szemtelenség, amellyel megpróbálja megnyerni a szomszédos országokban élő magyarokat a (magyar) állampolgárság felvételére, nemzetiségi viszályokat szít. Ezek beláthatatlan következménnyel járhatnak a Magyarországgal szomszédos országok számára" - jelentette ki az SNS elnöke kedden Pozsonyban.

A magyar- és cigányellenességéről ismert politikus bírálta a szlovák kormányt is, mondván, hogy tétlenül nézi Magyarország lépéseit.

"Miért nem kezdeményez (Iveta) Radicová miniszterelnök találkozót Orbánnal, hogy a Magyar Köztársaság hagyja abba beavatkozásait más országok belügyeibe? Miért nem tesz semmit a külügyminisztérium, s miért nem fut (Mikulás) Dzurinda úr Budapestre? A Szlovák Köztársaság miniszterelnöke miért nem egyeztet a Magyarországgal szomszédos országok kormányfőivel, akiket szintén érint Magyarország nem kívánt terjeszkedése?" - tette fel kérdéseit Slota. 

"A miniszterelnöknek amerikai estélyek helyett (Radicová éppen az Egyesült Államokban tartózkodik) inkább azzal a veszéllyel kellene foglalkoznia, amely déli határaink mögül fenyeget, mint történt ez 70 évvel ezelőtt a Szudéta-vidék esetében. Orbán ma szinte ugyanúgy fogalmaz, mint Hitler, az egykori birodalmi kancellár, amelynek tevékenysége arra irányult, hogy eltakarja a gazdasági bizonytalanságot és a lakosság szegénységét, s ami aztán egész Európa megszállásával végződött" - fejtette ki az ellenzéki SNS vezére.

Slota nem zárja ki, hogy a kormány azért "hallgat", mert megállapodást kötött a Bugár Béla vezette koalíciós Híd párttal. A magyar-szlovák Híd párt nem kapott meghívást a Máért-re. Szlovákiából a parlamenten kívüli Magyar Koalíció Pártja (MKP) vett részt a tanácskozáson.

 Kokes János, az MTI tudósítója jelenti

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!