Külföld

2011.02.27. 07:33

Kelemen Hunor lett az RMDSZ új elnöke (összefoglaló)

Kelemen Hunor lett a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) új elnöke, miután szombat este a nagyváradi tisztújító kongresszuson lezajlott szavazáson sikerült legyőznie két ellenfelét, Eckstein-Kovács Pétert és Olosz Gergelyt.

MTI

Az összesen leadott 538 szavazat közül (az érvényes voksok száma 536, az érvényteleneké pedig 2 volt) 371-et kapott Kelemen Hunor. Eckstein-Kovács Péterre 118 küldött adta szavazatát, Olosz Gergely 47 voksot nyert. Az abszolút többséghez legalább 279 szavazatra volt szükség.
   
A szövetség új elnöke a megválasztásáról szóló bejelentés után a küldöttek előtt, majd a sajtó képviselői számára tartott sajtóértekezleten jelezte: az RMDSZ nyitott szervezet lesz, odafigyel minden erdélyi magyar problémájára. Hozzáfűzte: korrekt kapcsolatra törekszik a magyar kormánnyal, a magyarországi politikai erőkkel, a Fidesszel, a KDNP-vel, akárcsak az ellenzéki pártokkal és minden olyan erővel, amely a romániai magyar közösséget akarja segíteni.
   
Kelemen Hunor elnökjelölti bemutatkozó beszédében még délután a kiszámítható, megtervezett változás, az ésszerű megújulás hívének nevezte magát. "Nincs szükségünk kiszámíthatatlanságra, káoszra és kapkodásra. Nekünk van elég erőnk és bátorságunk, van elég tapasztalatunk és tudásunk, hogy a szükséges változásokat mi magunk ültessük életbe. Ehhez nem kell kívülről a mi életünkbe belenyúló kéz" - hangsúlyozta. Olosz Gergely beszédében úgy fogalmazott: az RDMSZ-nek a jövő felé kell fordítania tekintetét, most dől el, hogy e szövetség képes lesz-e megerősödni, szélesre nyitni kapuit, vagy kicsinyes belső csatározások miatt meggyengül. Eckstein-Kovács Péter kifejtette:  befogadó, az embereket meghallgató szövetségre és stílusváltásra van szükség, vagyis "közelebb kell menni a választókhoz".

A kongresszus első napján számos meghívott üzenetét, üdvözletét  hallhatták a jelenlévők. Traian Basescu államfő - tanácsadója által tolmácsolt - üzenetében, valamint a személyesen felszólaló Emil Boc miniszterelnök egyaránt kifejtette: az RMDSZ az egyik legmegbízhatóbb politikai szereplője volt a romániai közéletnek. Wilfried Martens, az Európai Néppárt elnöke videó-üzenetében elmondta: e párt számára a romániai magyar közösség politikai egysége fontos európai érték. 
   
A magyar politikusok részéről Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta: a magyar kormány együttműködik Románia kormányával, amiben az RMDSZ is részt vesz. Összefogást sürgetett annak érdekében, hogy "a magyar etnikai alapú pártok ott legyenek a környező országok törvényhozásában". Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke úgy fogalmazott: "Ha ma a változás mellett döntenek, akkor segítő kezet nyújtunk a jövőben (...) a kárpát-medencei összmagyarság érdekében". Hosszú távon építkezve a Fidesznél és Európa-szerte biztos partnereket találnak - mondta.
   
Az MSZP elutasítja, ha bármelyik magyar politikai erő úgy érzi, hogy a tanítómester szerepét kell betöltenie - jelentette ki Balogh András, az MSZP elnökhelyettese, így szólva a küldöttekhez: "Önök bebizonyították, hogy nem tanítványok, és mi is, hogy nem vagyunk tanítómesterek". Minden kisebbségben élő magyarnak minden legitim szervezetét a Lehet Más a Politika (LMP) elismeri, kapcsolatokra törekszik velük és egyenlő mércével mér - mondta Schiffer András pártelnök, aki szerint "szerencsétlen az a politika, amely Budapestről akarja megmondani az itteni szervezeteknek, hogy (...) mit kell tenniük".
   
Markó Béla kongresszusi beszámolójában kifejtette: az RMDSZ az erdélyi magyarság közös szellemi-politikai vagyona. A politikai egység önmagában is érték egy kisebbségi helyzetben levő közösség esetében, mert azt mutatja, hogy abban a közösségben erősebb az összetartozás szándéka, mint a széthúzás, erősebbek a közös érdekek, mint a véleménykülönbségek mondta. Emlékeztetett: Romániában a szervezet  partneri viszonyt alakított ki a különböző demokratikus pártokkal, ma már közigazgatáshoz, kormányzáshoz értő, felkészült politikusi gárdája van.
   
A küldöttek szombaton elfogadták a szervezet módosított alapszabályzatát, vasárnap pedig a program módosításairól szavaznak, és várhatóan több dokumentumot hagynak jóvá.

Garzó Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!