Külföld

2011.04.14. 14:12

Líbia: a lázadók szerint mészárlás fenyeget Miszrátában

Líbiai lázadók közlése szerint 23 civil vesztette életét a kormányerők Miszráta egyik lakónegyede ellen intézett csütörtök hajnali rakétatámadásában; válaszul több száz helyi lakos tüntetett a megtámadott városnegyedben.

MTI

A felkelők arra figyelmeztettek, hogy mészárlás fenyegeti a várost, ha a NATO nem fokozza a kormányerők elleni csapásait.

A lázadók egyik szóvivője azt mondta, hogy a Moammer el-Kadhafi líbiai vezetőhöz hű csapatok a jelek szerint szándékosan civileket vesznek célba a hat hete ostromlott nyugat-líbiai nagyvárosban. Közlése szerint a halálos áldozatok többsége nő és gyermek, s a támadásnak áldozatul esett három, evakuálásra váró egyiptomi vendégmunkás is. A sebesültek száma több tucat - tette hozzá a szóvivő.

Előző nap öt polgári személy halt meg a harcok következtében, és akkor is több tucatnyian sebesültek meg.

"Mészárlás fenyeget, ha a NATO nem avatkozik be határozottabban" - mondta telefonon a brit hírügynökségnek egy másik, Abdesz-Szalámként bemutatkozó szóvivő.

Az utolsó, még a lázadók kezén lévő nyugat-líbiai városban hetek óta tartanak a súlyos összecsapások, s a felkelőket aggasztja, hogy a nyugati hatalmak részéről nem érzékelnek világos stratégiát Kadhafi eltávolítására.

A kormányerők orosz gyártmányú rakétákkal csütörtök hajnalban végrehajtott támadása Miszráta Kaszr Ahmad negyedét érte, amely a város lázadók kezén lévő kikötője közelében fekszik. A támadás megakadályozta egy katari hajó befutását is a kikötőbe.

Az al-Dzsazíra hírtelevízió jelentése szerint délután a városrész több száz lakosa vonult az utcára, a Kadhafihoz hű csapatok folytonos tüzérségi és orvlövész támadásai ellen tüntetve.

A tiltakozók a Kaszr Ahmad negyed mecsetjénél gyűltek össze, a tömeg azt skandálta, hogy "A mártírok vére nem folyik hiába", s közben egyesek a lázadók zászlóját lobogtatták.

A képsorok hitelességét egyelőre nem sikerült ellenőrizni - tette hozzá a brit hírügynökség.

Nemzetközi segélyszervezetek és jogvédő csoportok arra figyelmeztetnek, hogy Líbia harmadik legnagyobb városában egyre súlyosabb a humanitárius helyzet. Az emberek nem jutnak élelemhez és gyógyszerhez, s az aknatámadások és orvlövészek jelentette veszély miatt nem mernek az utcára kimenni, hogy beszerezzék a szükséges dolgokat. A lázadók szerint a helyzet napról napra romlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!