Külföld

2011.05.12. 19:14

Ausztria elképzelhetőnek tartja a határellenőrzés időleges visszaállítását

Elképzelhető, hogy Ausztria szükség esetén átmenetileg visszaállítja a határellenőrzést az olasz határon az észak-afrikai menekülthullám miatt - mondták csütörtökön osztrák kormánytagok.

MTI

Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter csütörtökön a Kurier című lap internetes kiadásának kifejtette, hogy már jelenleg is "megerősített ellenőrzés" van az osztrák-olasz határtérségben. Hosszabb ideig tartó határellenőrzésre csak szükség esetén kerülhet sor, de jelenleg nem áll fenn ilyen helyzet - tette hozzá.

Michael Spindelegger külügyminiszter korábban, a kormány keddi ülése után szintén azt mondta, hogy Ausztria bevezethet időleges ellenőrzést, ahogy a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság alkalmával is tette. Kedden döntés született arról, hogy a Világgazdasági Fórum júniusi regionális találkozója alkalmával bevezetnek ilyen ellenőrzést. A schengeni belső határok teljes visszaállítását ugyanakkor elutasította Spindelegger. "Időlegesen igen, teljesen nem" - összegezte a schengeni vitával kapcsolatos álláspontot.

A belügyminiszter csütörtökön arra is kitért, hogy a hadsereg segítségét is igénybe akarja venni, ha "menekülthullám indul meg" Ausztria felé. Mikl-Leitner felvetette, hogy erre a hadseregnek az osztrák-magyar, illetve az osztrák-szlovák határtérségben jelenleg teljesített segédszolgálata jelenthet példát. Norbert Darabos védelmi miniszter ugyanakkor kizárta, hogy az olasz-osztrák határon is ilyen feladatkört kapjon a katonaság. Hangsúlyozta, hogy a kelet-ausztriai - kizárólag járőrözésre és a rendőrség riasztására korlátozódó - segédszolgálat az év végén véget ér.

Johanna Mikl-Leitner ismételten annak a véleményének adott hangot, hogy Olaszországnak a határain belül kell kezelnie a menekültkérdést. Olaszországban az ezer főre jutó menekültkérelmek száma 0,1, míg Ausztriában 1,3 - hangsúlyozta. Ausztria is éveken át volt az Európai Unió külső határa, és "éveken át egyedül viselte" a menekült- és bevándorlóáradatok terhét - fogalmazott a miniszter.

Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!