Külföld

2011.05.31. 13:21

Hasmenésjárvány: nem a spanyol uborka a vétkes

Mégsem a spanyol uborka a "vétkes" a Németországban terjedő és immár 15 halálos áldozatot követelő hasmenésjárványért - közölték kedden a hamburgi egészségügyi hatóságok.

MTI

A hivatalos bejelentés szerint az illetékes hamburgi szervek laboratóriumi vizsgálatnak vetettek alá két, Spanyolországból importált, a fertőzöttnek vélt szállítmányból származó uborkát. Azokon ugyan EHEC-baktériumot fedeztek fel, az azonban nem azonos azzal a baktériumtörzzsel, amelyet a fertőzött betegek székletében mutattak ki.

A hamburgi higiéniai intézet napokkal ezelőtt állította azt, hogy a súlyos hasmenésjárványt okozó baktériumra bukkantak három, Spanyolországból származó uborkán.

Madrid akkor tiltakozott a gyanúsítás ellen. Megfigyelők arra számítanak, hogy a mostani - negatív - laboratóriumi lelet élezheti a járvány kapcsán kialakult spanyol-német vitát.

Cornelia Prüfer-Storcks, az önálló tartománynak számító Hamburg egészségügyi  minisztere sajtóértekezleten közölte, hogy az első laboratóriumi vizsgálat nem igazolta a korábbi gyanút. Noha a két uborkát újabb vizsgálatnak vetik alá, aligha valószínű, hogy a második kör más eredményt hoz.

A miniszter ugyanakkor igyekezett magyarázni a hatóságok bizonyítványát. A többi között azt állította: felelőtlenség lett volna, ha a rohamosan terjedő járvány kapcsán nem jártak volna utána minden alapos gyanúnak.

A bejelentés megerősíti, hogy a német hatóságok továbbra is teljes sötétségben tapogatóznak arra vonatkozóan, hogy melyik élelmiszer, illetve zöldségfajta terjeszti a különleges coli baktérium által kiváltott fertőzést. Az a gyanú egyelőre még tartja magát, hogy a járványt helytelenül trágyázott észak-németországi uborka, paradicsom és saláta okozza: Azonban ez a feltételezés sem konkrét bizonyítékokon, hanem a betegek étkezési szokásainak tanulmányozásán alapul.

A sok kudarc közepette pozitív jelzés: a münsteri kutatók kedden bemutatták azt a gyorsteszten alapuló eljárást, amely lehetővé teszi a fertőzés - korábbinál jóval gyorsabb - kimutatását a betegek esetében. Ez eddig legkevesebb két napot vett igénybe, a teszt segítségével viszont csak néhány óra szükséges. Ez pedig elősegíti, hogy a kezelés minél előbb megkezdődhessen.

Sőt a bejelentés szerint az eljárás nem csupán a betegek, hanem a különböző zöldségfajták tesztelését is lehetővé teszi. Azaz hasonlóan rövid idő alatt kimutatható, vajon az adott zöldség baktériumhordozó-e, vagy sem.

 

OLDALTÖRÉS: EU-elnökség - Spanyol miniszter: heti 200 millió eurós veszteség a fertőzött uborka miatt

 

 

 

EU-elnökség - Spanyol miniszter: heti 200 millió eurós veszteség a fertőzött uborka miatt


Spanyolország gazdaságának heti 200 millió eurós kárt okoz a fertőzött uborka miatt kialakult helyzet - közölte Rosa Aguilar Rivero spanyol környezetvédelmi-, vidék- és tengerügyi miniszter kedden Debrecenben.

Spanyol területeken korábban még nem azonosították a több ember halálát okozó baktériumot, a fertőzés Németországgal hozható kapcsolatba - mondta a spanyol tárcavezető az európai uniós agrárminiszterek informális, zárt körű tanácskozását megelőző sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: az EU tagállamainak közös megoldást kell találniuk a kialakult helyzetre, hiszen az a spanyol termelőknek jelentős exportkárokat és piacvesztést okoz.

"Spanyol részről két fontos témája lesz a mai megbeszélésnek: egyrészt világossá kívánjuk tenni, hogy a spanyol termékek biztonságosak és jó minőségűek, másrészt pedig közös megoldás kidolgozását szorgalmazzuk" - hangoztatta.

A miniszter leszögezte: Spanyolországban nem történt hasonló fertőzés, az a két spanyol állampolgár pedig, aki elkapta a betegséget, nem sokkal korábban Németországban járt.

Rosa Aguilar Rivero nehezményezte, hogy a "megalapozott adatokkal alá nem támasztott német állásfoglalást" nem hivatalos úton, hanem a médiából kellett megismernie.

Ezt követően - folytatta - felvette a kapcsolatot német kollégájával, akivel azóta is folyamatosan egyeztetnek. Kedd reggel Debrecenben a tanácskozást megelőzően a német szakminisztert helyettesítő államtitkárral is azt tartották a legfontosabbnak, hogy lokalizálják a fertőzést és közösen oldják meg a helyzetet.

A tárcavezető végül elmondta: a járvány nemcsak a spanyol, hanem más tagállamok termelőit is hátrányosan érinti, így arra fogja kérni a többi tagállam agrárminiszterét, hogy az "európai problémára európai megoldást" találjanak.

Ezt követően zárt ajtók mögött megkezdődött a miniszterek tanácskozása, amelyen az állattenyésztés jövőjével és a takarmányozás helyzetével összefüggő kérdéseket tekintik át.

Kardeván Endre: Magyarországon nincs szennyezett spanyol zöldség

OLDALTÖRÉS: Kardeván Endre: Magyarországon nincs szennyezett spanyol zöldség

 

 

 

Magyarországon jelenleg nincs szennyezett spanyol zöldség, minden eddigi vizsgálat negatív volt - jelentette ki Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára kedden Debrecenben.

Jelenleg 154 minta van a laboratóriumokban, felét már megvizsgálták, s valamennyi eredmény negatív - tette hozzá az európai uniós agrárminiszterek informális tanácskozását követő rendkívüli tájékozatóján.

Kardeván Endre szerint rendkívül fontos a fogyasztók bizalmának a visszanyerése, s annak tudatosítása, hogy a Magyarországon termesztett uborka nyugodtan fogyasztható.

A jelenleg elsősorban Németországot érintő fertőzés kapcsán fontosnak nevezte, hogy kiderítsék: honnan származik a baktérium, mert ezt még mindig nem tudják pontosan - tette hozzá.

Az államtitkár szerint Magyarországra kevés uborka érkezett Spanyolországból, mindössze 1-2 mázsányi tétel jutott el a fővárosba, illetve Békés megyébe. A mintavétel mindkét esetben negatív volt, de a szállítmányt megsemmisítették - fűzte hozzá.

Kardeván Endre megnyugtatásul közölte: minden áru származása visszavezethető, vagyis az az uborka, amelyikre az van írva, hogy magyar, az bizonyosan magyar. Ha nem tudják ellenőrizni valamelyik termék származását, azt azonnal megsemmisítik- - jegyezte meg.

Az ellenőrzés európai szinten jól működik, de nem állítjuk, hogy tökéletes, mindig van mit javítani - válaszolta újságírói kérdésre az államtitkár.

Ugyancsak kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy az agrárminiszterek debreceni informális találkozóján részletesen áttekintették a helyzetet, nem alakult ki németellenes hangulat, a tanács tagjai szerint "Németország jól kezelte a kérdést, úgy jártak el, ahogyan kell".
 
Kardeván Endre szavai szerint jelenleg spanyol zöldség nem jön Magyarországra. Hazánkban egyébként 45-50 ezer tonna uborkát termesztenek évente, az import mindössze 10 ezer tonna, ami főként télen érkezik az országba - hangzott el a rendkívüli sajtótájékoztatón.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!