Külföld

2011.05.28. 18:14

Rendőri akció a La Familia drogkartell ellen: 11 halott, 36 letartóztatott

A La Familia drogkartellre csapott le a mexikói rendőrség a Jalisco tartománybeli Las Lomas településen, Mexikó nyugati részén, s tűzharcban megölt 11 fegyverest, 36-ot pedig elfogott.

MTI

A szövetségi közbiztonsági hivatal szombati közlése szerint a lövöldözésben két rendőr megsebesült.
   
Az elfogott bűnözők a La Familia kartell egyik vezéralakja, José de Jesús Méndez Vargas - alias "El Chango" - környezetéhez tartoztak. Méndez emberei elsősorban a szintetikus drogok előállításában és a szomszédos Michoacán tartományból az Egyesült Államokba irányuló drogcsempészetben érdekeltek.
   
Michoacán államban a hét elején, kedden egy rendőrségi helikopter kényszerleszállást hajtott végre, miután tűz alá vették, több találat érte, s két ügynök is megsebesült fedélzetén. Ez ügyben nyomozva jutottak el annak kiderítéséig, hogy a fegyveresek a hétvégén a Michoacán és Jalisco tartományok határán lévő Las Lomas településen gyülekeznek. Itt várták volna be főnökük, Méndez parancsait, ugyanis egy támadást készítettek elő a Los Caballeros nevű rivális banda ellen, a befolyási övezetekért való harc jegyében (a belviszály még tavaly decemberben robbant ki a bandák között).
   
A helyszínre érkező rendőrökre tüzet nyitottak a bandatagok, s ezt követően robbant ki a 11 halált okozó lövöldözés. A tűzharcot követően a rendőrség 70 AR-15-ös és AK-47-es gépfegyvert foglalt le, továbbá egy Barret mesterlövész-fegyvert (hatótávolsága két kilométer), három kézigránátot, és 578 darab, különböző kaliberű lőfegyverekhez való tárat. Emellett még több mint 21 ezer lőszert szedtek össze, illetve 40 darab golyóálló mellényt is elkoboztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!