Külföld

2011.05.17. 20:59

Strauss-Kahn és a szállodai szex: a lány is akarta?

Dominique Strauss-Kahn valóban rávetette magát a manhattani szálloda szobalányára, és szexuális kapcsolatot létesített vele, de az IMF vezérigazgatójának védőügyvédje szerint a nő (aki egyébként hithű muzulmán) akarta ezt - írta kedden a New York Post bulvárlap.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

"A bizonyítékok, úgy véljük, nem lesznek összhangban az erőszakos együttléttel" - jelentette ki a lap szerint Benjamin Brafman ügyvéd az előzetes bírósági tárgyaláson. Evvel a lap szerint arra utalt, hogy a szobalány szabad akaratából adta oda magát (erre a részletre egyébként más amerikai lapok beszámolói nem tértek ki). Állítását a New York Post egy névtelen, a "védelemhez közel álló forrásból" származó információval támasztotta alá, amely szerint "beleegyezés történhetett".
   
Melissa Jackson bírónő azért döntött úgy, hogy Strauss-Kahn óvadék nélkül őrizetben marad, mert egyetértett a váddal, miszerint fennáll a veszélye, hogy a gyanúsított el fogja hagyni az Egyesült Államokat. Az ügyvéd egymillió dolláros óvadékot ajánlott fel 62 éves védence feltételes szabadlábra helyezéséért. A pénzt DSK New Yorkban született felesége a per idejére már maradéktalanul át is utalta.
   
"Ez olyan, mint Roman Polanski esete - pontosan ugyanaz a helyzet" - figyelmeztette a bírónőt Daniel Alonso helyettes kerületi főügyész. A filmrendező egy kiskorú ellen 1977-ben Kaliforniában elkövetett nemi erőszak után Franciaországba szökött. A franciák és az amerikaiak között nincs kiadatási szerződés, s a vád szerint Strauss-Kahn, akit 25 évi szabadságvesztés fenyeget, ugyanezzel próbálkozott volna.
   
A nyomozók szerint az IMF-vezér testén nem voltak karmolások és véraláfutások. DSK-t a bűnügyi orvos-szakértői vizsgálatkor, a bizonyítékok rögzítésének céljából, meztelenül lefotózták. A bíróság várótermében egy jogosítvány nélküli vezető közlekedési szabálysértő és két piti drogárus között várakozott a tárgyalására. A meghallgatása után, miként köztörvényes bűnözőket, Strauss-Kahnt is vetkőztetéses motozásnak és teljes testüreg-vizsgálatnak vetették alá. Az éjszakát a Rikers Island-i börtön magánzárkájában töltötte.
   
A New York Post megerősítette, hogy a Sofitel szobalánya egy guineai bevándorló, akinek van egy tizenéves lánya. A Bronxban élő nő a fivére és a szomszédjai szerint hithű muzulmán, aki fejkendőt is visel.
   
Az a magyar közgazdásznő, aki 2008-as davosi világgazdasági csúcson engedett a vezérigazgató közeledésének, úgy érezte, hogy a felettese rákényszerítette őt a viszonyra, amelyre nehéz lett volna nemet mondania - írta a The New York Times egy, az érintetthez közel álló, névtelenül nyilatkozó személyre hivatkozva.
   
"Így is, úgy is én húztam volna a rövidebbet" - írta az ügyében vizsgálódó nyomozóknak a férjezett Nagy Piroska. A levélben rámutatott továbbá, hogy Strauss-Kahn "olyan férfi, akinek problémája van, ezért alkalmatlan olyan intézmény vezetésére, amelyben a vezetése alatt nők dolgoznak" - jelentette Pogár Demeter, az MTI washingtoni tudósítója.
   
Ha bebizonyosodnak a vádak, akkor "ez esetben olyan súlyos tettekről van szó, amelyekre nincs mentség" - jelentette ki kedden a francia kormányfő, először említve az ügyet, és az esetleges bűnösséget.
   
Francois Fillon azt kérte politikustársaitól, hogy ne kovácsoljanak politikai tőkét a francia Szocialista Párt (PS) tagjaként is tevékeny Strauss-Kahn őrizetbe vételéből. "Megfontoltnak és felelősségteljesnek kell lennünk. Senkinek sem szabad hasznot húzni ebből az ügyből" - szögezte le Fillon, hozzátéve, hogy tiszteletben kell tartani az ártatlanság vélelméhez való jogot.
   
Nicolas Sarkozy francia államfő - akinek az egyik legesélyesebb vetélytársának tartották eddig Strauss-Kahnt a 2012-es elnökválasztáson - nem beszélt még a nyilvánosság előtt a történtekről, bár a Le Monde című napilap kedd késő délutáni számában az olvasható, hogy a közelgő megmérettetés szempontjából "katasztrofálisnak" nevezte az ügyet a szocialisták számára. Sajtóértesülések szerint Sarkozy a pártja, a Népi Mozgalom Uniója (UMP) tagjaival zárt ajtók mögött tartott ülésen "hidegvérük, az egység és a méltóság" megőrzésére szólította fel képviselőtársait.
   
Az UMP konzervatívabb szárnyához tartozó honatyák egy csoportja ugyanakkor kiadott egy közleményt, amelyben bírálta a szocialisták Strauss-Kahnnal vállalt szolidaritását. "Az ártatlanság vélelmére, a tisztességre és a megfontoltságra szükség van. De ha ebben az esetben áldozatról beszélünk, akkor az nem a történtek feltételezett elkövetője, hanem az a fiatal nő, akivel szemben erőszakot követtek el" - fogalmazott néhány képviselő.
   
A PS közben élesen bírálta az "embertelen" amerikai bírósági rendszert, mivel az engedélyezte a pénzügyi szervezet vezetőjéről a tárgyalóteremben készült megalázó képek és felvételek közzétételét.
   
A Nemzetközi Valutaalap "figyelemmel kíséri" a Dominique Strauss-Kahn ügyével kapcsolatos eseményeket - közölte közleményében az alap, miután hétfőn az IMF kormányzótanácsa tájékoztatót hallgatott meg vezérigazgatója letartóztatásáról, az ellene felhozott vádakról.

 

OLDALTÖRÉS: DSK - NYT: az IMF-vezér által elcsábított magyar nő szerint Strauss-Kahn kényszerítette őt

DSK - NYT: az IMF-vezér által elcsábított magyar nő szerint Strauss-Kahn kényszerítette őt

DSK - NYT: az IMF-vezér által elcsábított magyar nő szerint Strauss-Kahn kényszerítette őt

DSK - NYT: az IMF-vezér által elcsábított magyar nő szerint Strauss-Kahn kényszerítette őt

A magyar közgazdásznő, aki 2008-as davosi világgazdasági csúcson engedett Dominique Strauss-Kahn IMF-vezérigazgató közeledésének, úgy érezte, hogy a felettese rákényszerítette őt a viszonyra, amelyre nehéz lett volna nemet mondania - írta kedden a The New York Times egy, az érintetthez közel álló, névtelenül nyilatkozó személyre hivatkozva.

Így is, úgy is én húztam volna a rövidebbet - írta az ügyében vizsgálódó nyomozóknak a férjezett Nagy Piroska. A levélben rámutatott továbbá, hogy Strauss-Kahn "olyan férfi, akinek problémája van, ezért alkalmatlan olyan intézmény vezetésére, amelyben a vezetése alatt nők dolgoznak".
   
A vezérnek a magyar beosztottjával folytatott viszonyáról a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 2008-ban lefolytatott belső vizsgálata megállapította, hogy az a vezető "rossz döntésén" és közös egyetértésen alapult, és azt Strauss-Kahnnak a bocsánatkérése után le is zárta. Az ügy a New York-i vádak után más megvilágításba került. Nagy Piroska meg nem nevezett ismerőse szerint az IMF-főnök annyira erőszakos volt, és hivatali rangban annyira fölötte állt a nőnek, hogy annak nagyon nehéz lett volna nemet mondania.
   
A The New York Times szerint DSK még az IMF frissen kinevezett igazgatójaként, 2007 őszén figyelt fel az akkor 50 éves Nagy Piroskára, aki a valutaalap ghánai tevékenységéről tartott neki beszámolót. Noha a kis nyugat-afrikai országban az IMF csak minimálisan volt érintett, Strauss-Kahn elkezdte gyakran hívogatni a szőke nőt, akin megakadt a szeme, és újra meg újra kérdéseket tett fel neki a ghánai gazdasággal kapcsolatban.
   
A vezér azután áttért az ebédmeghívásokra és az egyre erőteljesebb szexuális utalásokat tartalmazó e-mailekre - állította a Nagy Piroskához közel álló személy. William Taylor, Strauss-Kahn egyik ügyvédje szerint azonban a kiszemelt asszony hasonló stílusban válaszolt. A vezér kitüntető figyelme még a mosdóba is elkísérte a hölgyet, ahová Strauss-Kahn utána küldte a titkárát azzal az üzenettel, hogy sürgősen látni akarja.
   
DSK vágyai a 2008-as davosi csúcson teljesedtek be. A kapcsolat a mindkét fél által elismert változat szerint "nagyon rövid" volt. A románcnak az vetett véget, hogy Nagy Piroska férje, az argentin központi bank volt elnöke tudomást szerzett róla. A nő, élve az akkori leépítéskor felajánlott, kedvező végkielégítéssel, még 2008 tavaszán távozott az IMF-től. A vizsgálat szerint egyébként nem jutott a viszonynak köszönhető, tisztességtelen előnyhöz.     
   
A közgazdásznő, aki 1986 óta állt az IMF alkalmazásában, és aki azóta már az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknál dolgozik, az üggyel kapcsolatban nem kívánt nyilatkozni a lapnak. Eltekintett a megnyilatkozás lehetőségétől az IMF is. A vizsgálatot annak idején lefolytató Morgan Lewis & Bockius ügyvédi iroda képviselője viszont így vélekedett:    "Nem volt olyan bizonyíték, amely kényszerre vagy a hatalommal való visszaélésre utalt volna."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!