Külföld

2011.07.20. 07:28

Az FBI őrizetbe vette az Anonymous hackercsoport tagjait

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) emberei kedden egy országos akció keretében őrizetbe vették az Anonymous nevű hackercsoport 14 aktivistáját.

MTI

Az FBI New York-i, New Jersey-i, kaliforniai és lakásokban tartott házkutatást és lefoglalt legalább egy, a szervezetnek tulajdonított számítógépet is.

Az Anonymous hackercsoport volt az, amely magára vállalta az Apple szerverei ellen nemrégiben elkövetett támadásokat, s szintén ők bénították meg decemberben a MasterCard, a Visa és a PayPal portáljait. Az Anonymous tagjai a hivatalos titkokat kiszivárogtató WikiLeaks szervezetet tekintik példaképüknek. Azt hangoztatják, hogy nem ártani akarnak célpontjaiknak, hanem csak az internetes cenzúra, a kormányzati korrupció és a magáncégek visszaélései ellen tiltakoznak, valamint figyelmeztetni akarnak arra, hogy milyen könnyen veszélybe kerülhetnek azok kliensei.

A  decentratlizált hackercsoport nyilvánosságra hozott több, az arizonai rendőrségtől megszerzett magán e-mailt és egyéb adatokat is. A célpontok között szerepeltek az egyiptomi, a tunéziai és a török kormány, valamint a Monsanto portáljai is. Az Anonymous júniusban szövetségre lépett a Lulz Security nevű, hasonló szervezettel, amely a Sony, a CIA és a brit rendőrség weboldalait törte fel. A LulzSec a múlt hét óta Rupert Murdoch médiamágnás érdekeltségei támadja.

"A házkutatásokat egy folyamatban lévő nyomozással kapcsolatban hajtották végre" - jelentette ki kedden Peter Donald, az FBI szóvivője. A szövetségi nyomozók San Francisco-i sajtókapcsolat-tartója megerősítette, hogy országos akció indult a hackerek ellen.

Az Anonymous csoport hackertámadásai miatt világszerte eddig több tucatnyi embert vettek őrizetbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!