Külföld

2011.07.13. 06:54

HRW: a líbiai felkelők megsértik az emberi jogokat

Gyújtogatásokért, fosztogatásokért és a polgári lakosság sérelmére elkövetett túlkapásokért tette felelőssé a líbiai lázadókat szerdán megfogalmazott vádjaiban a Human Rights Watch (HRW) nevű New York-i székhelyű emberjogi szervezet.

MTI

A HRW szerdán kiadott közleményében állításait ilyen cselekmények szemtanúinak vallomására, illetve ezeket a visszaéléseket elkövetők parancsnokaival folytatott beszélgetésekre alapozza.
Az emberjogi szervezet arra figyelmeztette a felkelőket, hogy oltalmazniuk kell a polgári lakosságot és a kórházakat, s egyben a visszaélések beszüntetésére, a felelősek megbüntetésére szólította fel a lázadók vezetőit.
A HRW honapján (http://www.hrw.org/en/news) is hozzáférhető jelentéshez - amelyet Joe Stork, a HRW közel-keleti és észak-afrikai igazgatóhelyettese jegyez - fényképdokumentumokat is mellékeltek, amelyek a lázadók által elfoglalt négy nyugat-líbiai városban készültek.
  A beszámoló szerint a visszaéléseket még június közepén, a Tripolitól délnyugatra fekvő Nefúsza-hegységben indított ellenzéki offenzíva során követték el, több városban is károkat okoztak a lakosság tulajdonában, házakat gyújtottak fel, kórházakat, üzleteket és otthonokat fosztottak ki, és embereket ütlegeltek, akikről azt gyanították, hogy a kormányerőket támogatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!