Külföld

2011.07.08. 07:42

Palesztinbarát aktivisták balhéztak egy genfi és egy párizsi repülőtéren

Nagyjából félszáz palesztinbarát aktivista késéseket okozott pénteken reggel Genf nemzetközi repülőterén, miután nem engedték fel őket az Easyjet légitársaság tel-avivi járatára. Szintén palesztinbarát aktivisták előzőleg elfoglalták a Lufthansa beszállókapuit Párizsban.

MTI

Nagyjából félszáz palesztinbarát aktivista késéseket okozott pénteken reggel Genf nemzetközi repülőterén, miután nem engedték fel őket az Easyjet légitársaság tel-avivi járatára.
Az aktivisták, miután megtudták, hogy nincsenek rajta az utaslistán, megpróbáltak átjutni a biztonsági kapukon, és a biztonsági szolgálatnak közbe kellett lépnie - közölte Aline Yazgin, a genfi repülőtér szóvivője.

A svájci város repülőterén a negyed hét és kilenc óra között induló járatok majdnem mindegyike legalább fél órás, de volt amelyik másfél órás késéssel tudott felszállni.  A repülőtér honlapja szerint az Easyjet tel-avivi járata - amelynek indulása 7.10-re volt kitűzve - még negyed tízkor sem szállt föl.

Az aktivisták - akik hírek szerint francia állampolgárok - elmondták: az Easyjet visszatéríti a repülőjegy árát, de ők azt szeretnék, ha írásbeli indoklást kapnának arról, miért nem engedték őket fel a fedélzetre.
Néhányan közülük csütörtökön levelet kaptak az Easyjettől, amelyben a légitársaság az izraeli bevándorlási minisztériumra hivatkozva közölte velük, hogy nem utazhatnak be Izraelbe.
"Minden államnak alapvető joga, hogy megtiltsa provokátorok belépését a területére" - mondta Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő csütörtökön szófiai hivatalos látogatásán.
Csütörtök este és péntek reggel számos palesztinbarát aktivista - többek között a Malév Párizs-Budapest járatának kilenc utasa - szembesült azzal, hogy nem utazhat el Tel-Avivba, mert törölték az utaslistáról.

Izrael előzőleg 342 nevet tartalmazó listát juttatott el légitársaságoknak. A listán szereplők "nemkívánatos személyek" a zsidó államban, és mindenképpen visszafordítják őket, ha megpróbálnak beutazni Izraelbe - közölte az izraeli bevándorlási hivatal szóvivője.

Palesztinbarát aktivisták elfoglalták a Lufthansa beszállókapuit Párizsban

Mintegy ötven utas elfoglalta péntek reggel a Lufthansa német légitársaság beszállókapuit a párizsi Roissy repülőtéren, miután nem engedték őket felszállni gépükre, mert szerepeltek azon a listán, amelyet Izrael állított össze a zsidó államban nemkívánatos személyekről.
"A Roissy blokád alatt, a Lufthansa kollaboráns" - skandálták az aktivisták a repülőtér 1-es terminálján.
"A Roissy izraeli megszállás alatt van" - jelentette ki egyikük.

Az aktivisták Tel-Avivba utaztak volna Frankfurt érintésével. Előző nap az izraeli hatóságok kérésére nem engedtek fel kilenc palesztinbarát aktivistát a Malév egyik járatára ugyanezen a párizsi repülőtéren. A visszatartottak szintén Tel-Avivba akartak elutazni, ahol több száz aktivista akar részt venni egy palesztin szolidaritási akcióban.

Péntek reggel Brüsszelben is hasonló eset történt, három francia állampolgár nem szállhatott föl a Swiss svájci légitársaság Zürichen keresztül Tel-Avivba tartó repülőgépére. Közölték velük, hogy törölték őket az utaslistáról.

Izrael egy 342 nevet tartalmazó listát juttatott el légitársaságoknak. A listán szereplők "nemkívánatos személyek" a zsidó államban, és mindenképpen visszafordítják őket, ha megpróbálnak belépni Izraelbe - közölte az izraeli bevándorlási hivatal szóvivője.

Az izraeli hatóságok csütörtök éjjel visszafordítottak két amerikait a tel-avivi Ben Gurion repülőtérről. A két nő - és feltételezés szerint az európai repülőtereken feltartóztatott többi aktivista is - eredetileg abban az akcióban vett volna részt, amellyel tiltakozni akartak a Gázai övezet izraeli zárlata ellen, és amelynek keretében egy tucat hajóból álló flottillával segélyt vittek volna a Földközi-tenger partján, Egyiptom és Izrael közé ékelődő, palesztinok lakta területre. A szolidaritási akciót azonban nem tudták véghezvinni, mert a görög hatóságok Izrael kérésére megtiltották, hogy bármely hajó kifusson görög kikötőkből Gázai övezeti úti céllal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!