Külföld

2011.08.04. 09:59

Elvonóra küldik a kocsmázó medvéket

Egy kárpátaljai "rehabilitációs" állatmenhelyen összegyűjtik egész Ukrajna területéről az éttermek és kocsmák mellett tartott medvéket, mert az illetékes hatóság szerint csak így menthetők meg az őket vodkával itató részeg kompániáktól.

MTI

A medvementő akciót Mikola Zlocsevszkij ukrán környezetvédelmi miniszter jelentette be kijevi sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy a Szinevéri Nemzeti Parkban még idén létrehozzák a valamennyi medve befogadására képes menhelyet. Elmondása szerint jelenleg az országban mintegy 80 medvét tartanak méltatlan körülmények között – írta csütörtöki számában Kommerszant-Ukraina című üzleti napilap.

Zlocsevszkij azt is közölte, hogy a medvék európai színvonalon megépített karámba kerülnek, amely decemberre készül el. Szerinte tűrhetetlen az éttermekben folyó állatkínzás, amikor ittas társaságok azzal szórakoznak, hogy vodkával itatják a medvéket.

Az ukrán környezetvédelmi minisztérium sajtószóvivői irodája megerősítette, hogy a medvéket tulajdonosaik beleegyezése nélkül is begyűjtik az éttermekből és kocsmákból. Az állatok ugyan gazdáik jogos tulajdonát képezik, de mivel nem megfelelő körülmények között tartják őket, ezért a tulajdonosok büntetésként megfoszthatók a medvéiktől – érvel a hivatal.

Miron Cjubik, a Szinevéri Nemzeti Park igazgatóhelyettese a lapnak elmondta, hogy már kijelöltek 12 hektárnyi területet a medvék számára, és a környezetvédelmi alapból kiutaltak 2,4 millió hrivnyát (kb. 60 millió Ft). Hozzátette, hogy a körülkerített terület „rehabilitációs központ” lesz, mivel az ide kerülő állatok képtelenek lennének a szabad természetben élni. A medvemenhely szerinte idegenforgalmi látványossággá válhat, mint a Romániában és Magyarországon már működő hasonló intézmény.

Ukrán természetvédők szerint haszontalan dolog a nemzeti parkba szállítani az éttermek mellett tartott medvéket. Úgy vélik, a hatóságoknak mindenekelőtt a tulajdonosokat kellene rákényszeríteni arra, hogy emberségesen bánjanak az állataikkal, az "alkoholistává" vált medvéket pedig zoológusok és állatorvosok bevonásával kellene gyógykezeltetni.

Ezek is érdekelhetik