Külföld

2011.10.05. 08:13

Újra megnyitották a náci haláltáborok őreinek aktáit

Németországban újra megnyitották a náci haláltáborok egykori őreinek alvó aktáit, John Demjanjuk egykori táborőr precedens értékű elítélése után - mondta el az ezekre az ügyekre szakosodott német ügyész.

MTI

Kurt Schrimm szerint azért nyitották újra az aktákat, nem várva be a leghamarabb fél év múlva, de lehet, hogy csak több mint egy év múlva megszülető jogerős ítéletet, mert a legfiatalabb gyanúsított is elmúlt 80 éves.

Az ukrán származású, 91 esztendős Demjanjukot - aki élete nagy részét az Egyesült Államokban töltötte, és akit a 80-as években Izraelben halálra ítéltek, végül azonban bizonyítékok hiánya miatt felmentették - idén májusban ítélte el első fokon öt évre a müncheni tartományi bíróság.

A határozat azért precedens értékű, mert az egykori náci táborőrt úgy marasztalták el 28 ezer rendbeli emberölésben bűnsegédként, hogy nem volt közvetlen bizonyíték arra, hogy részt vett emberek megölésében. Az elítélés jogi alapja az volt, hogy 1943-ban egy olyan táborban szolgált - a mai Lengyelország területén lévő Sobibórban -, amelyet kifejezetten a foglyok megölése céljából hoztak létre.

Négy ilyen, kifejezetten megsemmisítő tábor működött a náci megszállás alatt Lengyelországban: Treblinka, Belzec, Chelmno és Sobibór.

Efrájím Zuroff, a náci háborús bűnösök felkutatásával foglalkozó Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi irodájának vezetője szerint ha csak ezt a négy tábort veszik alapul, akkor is több tucatnyian lehetnek az egykori őrök közül, akik még élnek, és olyan az egészségi állapotuk, hogy bíróság elé állíthatják őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!