Külföld

2011.12.15. 12:19

Két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Jacques Chiracot

Bűnösnek találta csütörtökön a párizsi büntetőbíróság Jacques Chirac volt francia államfőt közpénzek elsikkasztásában és hűtlen kezelésben. A volt elnököt két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

MTI

Az összevont perben vizsgált, két hasonló jellegű ügy Chiracnak még a 12 éves elnökségét megelőző párizsi főpolgármesteri időszakára (1977-1995) nyúlik vissza: a városházán létrehozott fiktív állásokon keresztül jutattak közpénzeket a Chirac által alapított és akkoriban általa irányított Tömörülés a Köztársaságért (RPR) nevű jobboldali párt azon munkatársainak, akik részt vettek az 1995-ös elnökválasztási kampány előkészítésében. A választást akkor Chirac nyerte meg.
   
Először fordult elő az 1958 óta tartó ötödik francia köztársaság történetében, hogy egy volt államfőt elítélt egy bíróság.
   
A vádemelést vizsgálóbírók kezdeményezték a vádhatóság ellenvetése dacára, ezért a vádat gyakorlatilag magánszemélyeknek és egy korrupcióellenes egyesületnek, az Anticornak kell bebizonyítania a bíróság előtt. Az ügyészség Chirac felmentését kérte, az egyik legnagyobb felperes, a párizsi önkormányzat - miután az exelnök és a kormánypárt 2010 szeptemberben 2,2 millió eurós kártérítést fizetett a városházának - visszalépett a pertől.
   
Jérome Karsenti, az Anticor jogi képviselője szerint "nagyon erős üzenetet küldött ma a bíróság valamennyi felelős politikusnak". Véleménye szerint az ítélet annak a bizonyítéka, hogy "egy érett és átlátható demokrácia képes cezúrát húzni és elítélni egy volt köztársasági elnököt". "Ez egy történelmi ítélet és nagyon fontos a francia demokrácia jövője szempontjából" - hangsúlyozta az ügyvéd.
   
A memóriavesztéssel járó, súlyos neurológiai problémái miatt a volt államfő nem volt képes részt venni a több mint fél évig tartó perben. A bíróság azonban távollétében is lefolytatta az eljárást. Az ítélethirdetésen a családjából csak adoptált lánya, Anh Dao Traxel jelent meg. A nő annyit mondott, hogy ezentúl a családnak a korábbiaknál is jobban össze kell tartania és "támogatnia kell (Chiracot) egészsége érdekében az élete hátralévő részében". 
   
Chirac az ellene felhozott vádpontok alapján legfeljebb tíz év szabadságvesztésre és 150 ezer eurós pénzbüntetésre lett volna ítélhető. A vád szerint a volt államfő párizsi főpolgármesterként összesen 28 esetben engedélyezte, hogy a párthoz közel álló személyek színlelt szerződések alapján az önkormányzati büdzséből kapjanak fizetést.
   
A húsz évvel ezelőtti, más peres eljárásokban már korábban bizonyított ügyekben a 79 éves politikus felelősségét érintően csak négy és fél évvel ezelőtti leköszönése után indulhatott vizsgálat, addig ugyanis köztársasági elnökként mentelmi jogot élvezett. Azóta viszont több interjúban is tagadta a vádakat, és azt állította, a vitatott munkahelyekre szükség volt a városháza alapvető működéséhez.
   
A párt főtitkára a vizsgált időszakban Chirac akkori bizalmasa, Alain Juppé későbbi miniszterelnök, jelenlegi külügyminiszter volt. Őt a 2002-ben nyilvánosságra került ügyben 2004-ben 18 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, és tíz évre eltiltották a politikai tisztségvállalástól. Fellebbezés után a bíróság a büntetést 14 hónap felfüggesztett börtönre és egy év eltiltásra módosította. Juppé Nicolas Sarkozy elnökké választását követően tért vissza a közéletbe. Chiracnak tíz nap áll a rendelkezésére fellebbezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!