Külföld

2012.01.12. 21:54

Jobb lesz 2012? A magyarok borúlátók

New York - Az emberek többsége a világban bízik abban, hogy az idei jobb év lesz a tavalyinál; az európai népek, köztük a magyarok ugyanakkor meglehetősen borúlátók.

MTI

Az Ipsos Public Affairs közvélemény-kutató intézet és a Reuters hírügynökség 24 országban végzett közös felmérésében összességében az emberek közel háromnegyede (72 százalék) mondta azt, hogy rózsásabbnak látja az idei évet a tavalyinál. A legnagyobb - 90 százalék körüli - a bizakodás Indonéziában, Brazíliában, Indiában, valamint a 91 százalékkal első helyen álló Franciaországban, ahol annak ellenére látják rózsásnak az idei évet, hogy itt számolnak a legkevesebben javuló világgazdasági teljesítménnyel.
   
A legpesszimistábbak az olaszok (55 százalék), a japánok (46), a svédek (55), a magyarok (56), a britek (58) és a spanyolok (59). "Európa még problémás hely" - kommentálta az adatokat Clifford Young, az Ipsos Public Affairs vezető alelnöke.
   
Young szerint évek óta először fordul elő, hogy globálisan az emberek rózsásabbnak látják az előttük álló évet. Az amerikaiaknak például a 74 százaléka optimista 2012-t illetően.
   
A 24 országban megkérdezett 21 245 felnőttnek azonban csak a 40 százaléka számít a tavalyinál jobb világgazdasági teljesítményre. Magyarországon a megkérdezettek 20 százaléka bízik növekvő világgazdaságban, és a magyaroknál csak a franciák borúlátóbbak (19 százalék), míg Indiában, Brazíliában és Indonéziában 70 százalék körüli az optimisták aránya.
   
A felmérés szerint leginkább a fiatalok, a tehetősek és a magasan iskolázottak, vagyis a leginkább válságtűrők bíznak az idei évben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!