Külföld

2012.02.17. 16:28

A világ nyelveinek felét a kihalás veszélye fenyegeti

A világon beszélt mintegy hatezer nyelv felét a kihalás veszélye fenyegeti az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO szerint.

MTI

Kéthetente elveszítünk egy nyelvet - közölte Bonnban a Német UNESCO Bizottság annak kapcsán, február 21. az anyanyelv világnapja. Idén az anyanyelvi oktatás került a világnap középpontjába. Az egyes országokat arra bátorítják, hogy támogassák az anyanyelvi képzéseket és az iskolai oktatást.

Az anyanyelv nemzetközi világnapjának célja 2000 óta a nyelvi és kulturális sokszínűség és többnyelvűség támogatása. Az UNESCO létrehozta a veszélyeztetett nyelvek atlaszát, amely jelenleg 2474 nyelv nevét, régióját és veszélyeztetettségi fokát tartalmazza. Köztük 230 olyan nyelv található, amelyek már 1950 óta kihaltnak számítanak. Az atlaszt kéthetente frissítik.

A nyelvek veszélyeztetettségének hátterében többféle ok is meghúzódhat. Ide tartoznak a háborúk, az üldöztetések, a stigmatizálások, de a migráció és a nyelvek keveredése is. Hozzájárul egyes nyelvek háttérbe szorulásához az új információs eszközök által előnyben részesített nyelvek, különösen az angol térhódítása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!