Külföld

2012.02.09. 06:13

Kamatdöntő ülést tart az EKB

Kamatdöntő ülést tart csütörtökön az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa; elemzők arra számítanak, hogy a testület nem változtat az 1,00 százalékos irányadó euróövezeti kamatszinten.

MTI

A Reuters brit hírügynökség által a múlt héten megkérdezett elemzők úgy látták, hogy az EKB febráurban még nem változtat irányadó kamatlábán. A 71 válaszadó banki elemző közül csupán 13 vélte azt, hogy az EKB már február 9-i kamatdöntő ülésén 0,75 százalékra mérsékeli az euróövezeti kamatszintet. Jóval többen, 41-en prognosztizáltak márciusi kamatvágást.

Az új EKB-elnök Mario Draghi november eleji kinevezése óta jelentősen enyhített monetáris politikáján a frankfurti székhelyű szervezet. A kormányzótanács a Draghi-korszak első két kamatdöntő ülésen, novemberben és decemberben is egyaránt 25 bázisponttal mérsékelte az euróövezeti kamatszintet.

Ezen felül, a decemberi kamatdöntő ülést követő sajtótájékoztatón Mario Draghi két hároméves likviditási tendert hirdetett meg. Az első, december végi kihelyezés eredményeként csaknem 500 milliárd eurónyi többletlikviditáshoz jutott decemberben az euróövezeti bankrendszer. A második tender február legvégén lesz.

Elemzők szerint az EKB elsősorban a bőséges likviditási lépések, illetve a továbbra is magas infláció miatt várhat az újabb kamatcsökkentéssel.

Az euróövezeti infláció - az Eurostat, Európai Unió statisztikai hivatalának múlt heti gyorsbecslése szerint - nem változott januárban, a felülvizsgált decemberi adattal megegyező évi 2,7 százalék volt. Az EKB "2 százalék körüli, ám azt meg nem haladó" inflációs célt követ.

A kamatdöntést 13:45-kor jelenti be a szervezet. Mario Darghi elnök 14:30-tól tart sajtótájékoztatót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!