Külföld

2012.02.21. 17:24

Kőolaj tört fel egy ukrán ház udvarán

Kőolaj tört fel kedden Boriszlav nyugat-ukrajnai város egyik lakóházának udvarán, súlyosan beszennyezve a környéket.

MTI

A Kárpátok lábánál, Szlovákiától nem messze lévő településen - a Lvivi terület Drohobicsi járásában - négy évtizede történt már hasonló eset. 1972-ben egy lakott területen történt kőolajkitörés után a kísérő földgáz berobbant, s a szerencsétlenségben 17 ember meghalt.

Boriszlav alatt a talaj át van itatva földgázzal, s ettől a település olyan, mint egy lőporos hordó. Sok lakóépületben a pincebejáratnál ki van írva, hogy belül a nyílt láng használata tilos.

A csaknem 40 ezres város problémájával kedden az ukrán kormány is foglalkozott, s katasztrófaelhárítási programot fogadott el a 2012 és 2016 közötti időszakra.

Boriszlavban a XIX. század közepétől több évtizeden keresztül jelentős kőolaj-kitermelés folyt, amely visszaesett ugyan, de a helyi kitermelő vállalat, a Boriszlavnyeftyegaz még most is évente 100 ezer tonna kőolajat és 30 millió köbméter gázt hoz a felszínre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!