Külföld

2012.03.06. 07:43

Törvényes megölni az amerikai állampolgárságú terroristákat

Washington - Azok az amerikai állampolgárok, akik csatlakoztak az al-Kaidához, vagy a terrorhálózat társzervezeteihez, halálos csapás célpontjai lehetnek, amennyiben az Egyesült Államokat közeli veszély fenyegeti és az adott személyek elfogása megvalósíthatatlan - jelentette ki hétfőn Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter.

MTI

A miniszter most először részletezte az Obama-kormánynak az Egyesült Államok ellen támadást tervező és külföldön tartózkodó amerikai állampolgárok likvidálásával kapcsolatos álláspontját, amely bírálói szerint ellentétes mind az amerikai, mind a nemzetközi joggal.

"Bármely olyan döntés amely arról szól, hogy az Egyesült Államok egyik állampolgára ellen alkalmazzanak halálos erőt - még abban az esetben is, ha az illető idegen földön az al-Kaida operatív vezetője lett -, a legnehezebbek közé tartozik, amellyel a kormányzat vezetőinek szembe kell nézniük" - mondta Holder a chicagói Északnyugati Egyetemen elmondott beszédében. A miniszter kerülte a nyílt utalást a tavaly Jemenben a CIA dróncsapása által likvidált Anwar al-Awlaki imám esetére, aki csatlakozott az al-Kaida egyik társszervezetéhez és több, az Egyesült Államok elleni támadás irányítója volt.

"Az amerikaiakat biztosítani lehet - és ezt meg is érdemlik - hogy a védelmükben végrehajtott akciók összhangban állnak az értékeikkel és a törvényeikkel" - hangoztatta az igazságügyi miniszter.

Zöld út a gyilkoláshoz?

Emberi jogvédő csoportok szerint az amerikai kormány álláspontja zöld utat enged annak, hogy amerikaiakat az őket az alkotmány értelmében megillető bírósági eljárás nélkül gyilkoljanak meg. Holder ezt az érvelést elvetette.

Mint mondta, az ilyen csapásokhoz nincs szükség bírósági felhatalmazásra, mert az elnök elrendelheti az erő alkalmazását idegen földön egy olyan külföldi terrorszervezet vezetője ellen, amely háborúban áll az Egyesült Államokkal - "még akkor is, ha az illető történetesen amerikai állampolgár".

Holder ugyanakkor rámutatott, hogy halálos erőnek az amerikaiakkal szembeni külföldi alkalmazásának meg kell felelnie a hadviselés több törvényének, egyebek mellett biztosnak kell lenni abban, hogy a célpont katonailag értékes és hogy lépések történtek a járulékos veszteségek korlátozására.

"Az emberiesség elve megköveteli tőlünk, hogy olyan fegyvert alkalmazzunk, amely nem okoz fölösleges szenvedést" - mondta a miniszter, hozzátéve, hogy "ezek az elvek nem zárják ki a lopakodó technika vagy a műszakilag fejlett fegyverek bevetését".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!