Külföld

2012.03.23. 07:32

Toulouse-i merénylet: a francia titkosszolgálat alábecsülte a kockázatot?

A francia titkosszolgálat esetleges felelősségét boncolgatja a toulouse-i merényletekkel kapcsolatban pénteki számában a Tages-Anzeiger című svájci lap.

MTI/dpa

"Vajon elég alaposan megfigyelte-e a DCRI (francia belbiztonsági hivatal) a gyanúsítotti listán szereplő merénylőt, Mohammed Merah-t afganisztáni és pakisztáni utazásai után? Vagy alábecsülte a(z algériai származású férfi) szélsőségességét és a kockázatot, amelyet a személye jelentett?" - teszi föl a kérdést a napilap.

A titkosszolgálat arra hivatkozik, hogy Merah "nem tipikus szalafista" volt, hanem "magányos farkas", és nem lehetett előre látni, hogy átalakul terroristává és hidegvérű gyerekgyilkossá. Nem használta a hagyományos csatornákat afganisztáni és pakisztáni útjaihoz sem, egyedül készítette elő az utazást.

Mindezen érvek ellenére nem csitul a vita. Minél több derül ki ugyanis a merénylőről, annál inkább felmerül a kérdés, hogy a DCRI miért nem végezte jobban a megfigyelést - írja a Tages-Anzeiger zürichi napilap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!