Külföld

2012.04.20. 11:12

Haj-és szakállvágásos ''merényletért'' 10 év?

Erőszakos haj-és szakállvágással büntették a szektájukat ellenségesen kezelő amisokat egy szakadár amis közösség tagjai.

MTI

Ezzel a bizarr bűncselekménnyel az amis identitás egyik legfontosabb szimbólumától fosztották meg áldozataikat. A tizenhat feltételezett elkövető csütörtökön állt bíróság elé az egyesült államokbeli Ohio államban - írta a BBC brit közszolgálati csatorna hírportálja.

A tíz férfit és hat nőt vallási indíttatású gyűlölet-bűncselekménnyel, bűnszövetkezetben, veszélyes fegyverrel elkövetett támadással, illetve a bizonyítékok - egy hajjal teli zsák, ollók és egy egyszer használatos fényképezőgép - megsemmisítésével vádolják. A vádlottak tagadják, hogy közük lenne az esetekhez. Ha a bíróság bűnösnek találja őket, akár 10 év börtönt is kaphatnak.

A haj-és szakállvágásos "merényletek" tavaly ősszel kezdődtek, akkor hatóságok hét férfit őrizetbe vettek a bűntényekkel kapcsolatban, otthon maradt nőrokonaik azonban még a múlt hónapban is követtek el támadásokat. Az amis közösséget megdöbbentették és megrémisztették a bűntények. "Az amisok Ohio-, Pennsylvania-, és Indiana-szerte aggódnak. Több száz telefonhívást kaptunk a közösség rettegésben élő tagjaitól" - mondta egy novemberi támadás után Jefferson megye sheriffje, Fred Abdalla. "Egyesek paprika spray-t vásárolnak, mások sörétes puskával őrködnek a tornácon és lakatot szerelnek az ajtóikra, mert annyira félnek a szakadárok vezetőjétől, Sam Mullettől" - részletezte a kialakult helyzetet Abdalla.

A 66 éves Mullett által vasmarokkal vezetett közösség és a többi amis között akkor kezdődött a feszültség amikor a radikális püspök kiátkozott nyolc családot, akik, mivel nem értettek egyet nézeteivel, elhagyták a az ohiói Bergholz melletti telepet. Mullet egyebek mellett azzal vívta ki többek haragját, hogy a kihágásokat elkövető férfiakat csirkeketrecbe zárta, és a feleségükkel hált, így tisztítva meg őket a bűnöktől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!